Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения. Това подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, съобщи пресцентърът на НС, цитиран от БТА. 

Караянчева уточнила, че България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност, както за страната, така и за Европейския съюз.

"Страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на "Турски поток" през нейната територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение "Балкански поток".

С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб "Балкан", посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, както за България, така и за Европа", отбелязала Караянчева. 

После споделила българското желание да продължи реализацията на АЕЦ "Белене".

Процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и "Росатом". Проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени, добавила тя, цитирана от пресцентъра на НС.

На срещата са били обсъдени също активизирането на контактите между законодателните институции и волята за развитие на двустранния политически диалог. Визитата на българските парламентаристи ще даде допълнителни стимули за развитие на двустранния политически диалог и особено на междупарламентарното партньорство, било изразеното мнение.

Председателките на двете законодателни институции оценили изключително високо активизирането на двустранните отношения на най-високо политическо ниво, като подчертали размяната на визити между премиерите и президентите на България и Русия през последните години. 

Изразено бе общо задоволство и от възстановяването на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество.

Заинтересовани сме от политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, подчертала на срещата Цвета Караянчева. И добавила:

Като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия.

Караянчева била загрижена от спада в двустранния стокообмен през 2018 г. в сравнение с предходната година и особено от намаляването на българския износ. Според нея имало потенциал за увеличаване на износа на български изделия, които били добре познати на руския пазар. 

На срещата била дадена висока оценка на положителната динамика в развитието на двустранното сътрудничество в областта на образованието и науката, както и вече установените ползотворни и конструктивни отношения между български средни и висши учебни заведения и техните руски партньори. Обсъдени били възможностите за увеличаване на изучаването на български и руски език в двете страни. По време на срещата Цвета Караянчева поставила темата за възможността българските студенти в Руската федерация да могат да работят почасово. От своя страна Матвиенко съобщила, че са предприети законодателни промени и от септември те ще имат тази възможност. Тт догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300, станало ясно още на срещата. 

Караянчева споделила желанието на страната ни да продължи да развива сътрудничеството с Русия в областта на икономиката, транспорта, науката и културата. Като особено важни за страната ни тя изтъкнала връзките в сферата на туризма. И дала за пример увеличения брой на изнесените бюра за издаване на визи на руски туристи. 

На срещата са били отбелязани и вековните традиционно близки връзки между народите на България и Русия.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България - Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.