Един от сателитите, изведени тази сутрин в околоземна орбита от свръхтежката ракета на „СпейсЕкс” -„Фалкон Хеви” – носи доста необичаен товар: 152 метални капсули, пълни с човешка пепел.

Компания, наречена „Селестис”, организира „небесни погребения” и „вечен покой в космоса” срещу такси, започващи от 5000 долара на 1 грам пепел. Сред нейните (кремирани) клиенти има учени, инженери, астронавти, космически ентусиасти и изследователи, деца и дори актьор от „Стар Трек”, съобщава „Бизнес Инсайдър”.

„СпейсЕкс” са доставяли кремирани останки в орбита и преди, но компанията на Илон Мъск не работи директно със семействата, които искат да почетат паметта на своите починали близки, като изпратят пепелта им в космоса. Отговорността за тази част от мисията е на погребалната агенция „Селестис”.

От основаването си през 1994 г., компанията е изпращала кремирани останки на скъпи покойници извън Земята с 15 различни ракети: осем суборбитални полета (до Космоса и обратно, без да навлиза в орбита), шест в околоземна орбита и с една, която се е разбила на Луната.

През 1998 г. „Селестис“ изпрати на Луната малко пепел от астрогеолога Юджийн Шумейкър, а през 2008-а изведе в орбита останките на актьора от „Стар Трек” Джеймс „Скоти” Дуан (втора капсула с прахта на Дуан бе доставена на Международната космическа станция през 2012 г. в очакване на бъдещ полет на „Ентърпрайз” към далечния космос).

Площад Славейков