БСП няма да може да върне веднага парите от субсидията, които са били надвзети. Те ще бъдат удържани от следващата субсидия на партията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. ГЕРБ върна надвзетата субсидия още вчера, веднага след като излезе справка коя партия колко дължи.

"Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия, към момента не разполагаме с тях. Имаме, както знаете, информацията към декември миналата година - 6 млн. лв., но ние за разлика от ГЕРБ не си държим парите на влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за европейската кампания - 2 млн., за старта на БСТВ - около 1, 5 млн. лв., също толкова за средства за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме де факто с тези пари. Имали сме ги преди половин година", обясни Нинова.

Тя заяви, че БСП ще отиде на консултации за субсидиите и припомни, че партията е инициирала такива преди десетина дни.

"Смятаме, че това е разумното. Да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим в две посоки. Да не допускаме частни интереси да си купуват партии, да диктуват политиката на България, но да намалим субсидията, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари. С тези два принципа отиваме на разговори. Трябваше да бъдат днес. Бяхме вчера поканени за днес, но сега на председателски съвет са се уточнили, че няма да има такива", коментира още Нинова.

Тя изрази съжаление, че няма да падне ДДС за храните.

"Ние внесохме предложение за намаляване на ДДС за храни и лекарства", припомни Нинова и обърна внимание, че тези мерки са добра европейска практика.

БСП ще продължава да следва тази политика.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че партията няма проблем да върне надвзетата субсидия, защото не е похарчила всичко за евровота. Според него това бързане и непрекъснатото медийно говорене усложнява намирането на решение по въпроса за субсидиите.

"За мен решението може да се вземе и за една седмица. Ще се постарая да намерим сравнително бързо решение. Въпросът не е чак толкова сложен", каза още лидерът на НФСБ по повод намаляването на субсидиите.