Победителят на кметските избори в Истанбул призова президента на Турция Реджеп Ердоган да уважава демокрацията и добави че всеки, "който реши да не служи на народа и приоритизира своето политическо бъдеще", ще бъде изобличен, предаде Си Ен Ен.

В интервю за Кристин Аманпур само няколко дни след решителната си 9-процентова победа над кандидата Бинали Йълдъръм от управляващата "Партия на справедливостта и развитието", Екрем Имамоглу обяви, че надпреварата е била "невероятен тест" за демократическите традиции в Турция.

"Двайсет и трети юни ни показа, че никой - било то индивид или сила, не може да застане на пътя на волята на народа, никой политик не може да си позволи да игнорира този факт", заяви Имамоглу, който нанесе на партията на Ердоган тежка загуба в неделя.

"Това не е заплаха. Просто нещата така трябва да бъдат", допълни той. "Аз съм на мнение, че ние сме преминали изпитанието успешно", заяви той за победата си, която е възприемана като осъдителна присъда за дългогодишното управление на ПСР в Истанбул.

Много от жителите на най-големия град в Турция обвиняват Ердоган за икономическата криза, която тресе страната. 

    ПСР наложи на Върховния избирателен съвет на Турция да касира изборите в Истанбул, но при повторното гласуване преднината между Имамоглу и Йълдъръм се увеличи. 

    Според новия кмет вече "никой няма да се опитва да се меси в изборите до такава степен отново".

    Ердоган е установил едноличен политически контрол над страната през последните 20 години и загубата в Истанбул не означава, че това скоро ще се промени.

    Провалът обаче е личен - именно там започва политическата му кариера и в миналото президентът многократно е заявявал, че "който спечели Истанбул, печели и Турция".

    Градът се е превърнал в източник на богатство и власт за ПСР. Спирането на кранчето означава загуба на средства за финансирането на проправителствени медии, бизнеси и въобще целия апарат на партията.

    Имамоглу обеща, че първата му работа като кмет ще бъде да проучи множеството обвинения за корупция срещу представители на ПСР в общината. 

    Той не мисли, че ще "Ердоган ще бъде засегнат индивидуално", но добави, че "те може да се свържат с партията му или администратори от партията му".

    "По какъв начин ще се развие процесът зависи от съдебните органи, не е моя отговорност, разбира се", допълни Имамоглу.

    Ердоган поздрави новия кмет в Twitter и отбеляза, че "националната воля се е проявила отново днес. Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите, според неофициални резултати".

      Имамоглу се надява, че президентът ще игнорира загубата в Истанбул.

      "Не вярвам, че Ердоган ще продължи да възприема политическите си придобивки като приоритет при това положение. Подаването на ръка ще бъде от полза за страната", обяви новият кмет.