Протест пред Столична община срещу презастрояването в София провокира кметицата Йорданка Фандъкова да се ангажира с проблема.

"Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с ангажимента си да променяме града в диалог с гражданите", заяви Фандъкова.

Тя призова присъстващите, които бяха подкрепени и от омбудсмана Мая Манолова: "... Когато говорим за този проблем, да забравим популизма". 

Иначе Манолова почти обеща cepиoзнa peвизия в зaĸoннocттa нa извъpшeнитe pecтитyции, зaмeнĸи и ycтpoйcтвeни пpoцeдypи, ĸoитo ca дoвeли дo yнищoжaвaнeтo нa зeлeнитe плoщи в Coфия.

Демонстрацията беше организирана от представители на "Спаси София", активисти около бившия кмет на район "Младост" - Десислава Иванчева, вечния протестиращ Йоло Денев и група граждани от "Обединена София". Те носеха плакати с надписи "Не на застрояването", "Прави любов, не сгради", "Искаме детски градини".

Общински съветници от БСП и ДСБ пък внесоха петиция на протестиращите.

Омбудсманът Мая Манолова, чието име все по-често се спряга от представители на левицата за участник в кметската надпревара през есена, коментира, че е "крайно време да се сложи точка на застрояването на градинки, междублокови пространства и паркове".

Манолова не само се застъпи за каузата на протестиращите, но и каза, че има нужда от промени в законодателството, защото презастрояване има не само в столицата, но и в много други градове. Тя призова Столичния общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове, които се отнасят до мащабно строителство и до унищожаването на малкото останали зелени площи, детски площадки, градинки, междублокови пространства.

"Даже бих разширила това искане – подобна забрана за произнасяне от страна на Общинския съвет за унищожаване на части от зелената система на столицата, трябва да се разпространи и върху работата на следващия общински съвет", добави Манолова. 

Кметицата Фандъкова също се съгласи, че презастрояването е много голям проблем на София. 

"Знам, че популизмът изкушава, знам, че е много лесно да кажа "спираме презастрояването". Аз искам да спра презастрояването. Аз живея в квартал, който е презастроен и изпитвам на гърба си цялото неудобство от това. Но ако само това го кажем, ние ще излъжем хората - ние трябва да кажем как го правим това.

Тази работа изисква много прецизиране, правни консултации и експертни становища, за да може да бъдем сигурни, че едно наше решение няма да влезе в съда", коментира Фандъкова, цитирана от "Фокус".