"Либералният свят беше спасен от съветската армия".

Това заяви журналистът Петър Волгин пред БНТ. Така той се аргументира, че не е сериозно да се сравнява фашизма със социализма. Коментарът на Волгин бе по повод новите учебници по история, които бяха спрени заради непълно отразяване на периода 1944-1989 г.

"Най-много ме притеснява един опит да бъде наложена цензура върху различни гледни точки. Явяват се едни хора и казват - истината е тази и тази. Противниците трябва да се остракират. Това съм го гледал преди 30 годин, когато имаше една-единствена истина, един единствен учебник", смята Волгин. 

Той изтъкна, че във всички учебници се говори за лагери, за възродителен процес. Но се посочва, че в България е построено много.

"След 1989 г. никой няма съмнение колко беше откраднато. Хора се събудиха милинери, собственици на милиони. Тези пари откъде дойдоха? Не им ги дадоха от СССР, нито от САЩ. Всичко това беше построено от нашите бащи и майки именно в този период. Имаше подтискане на свободата, облагодетелстване на определна група хора. Но и бяха свършени много неща. Държавта се грижеше за наука, за култура, много хора получиха образование", заяви Волгин.

Според музикантът Стоян Михалев, който бе опонент на Волгин в студиото на БНТ, в България няма консенсус за добро и зло. Той поясни, че за Волгин Живков е добро, докато за него Живков в зло. Според Михалев по логиката на Волгин е възможно да се говори, че Хитлер също е направил добри неща, защото е построил аутобани.