Президентът Владимир Путин влезе в диалог с Елтън Джон по темата за ЛГБТ общността. Ето какво каза Путин вчера пред репортери на срещата на Г-20 за упреците на Елтън Джон срещу него, че двуличен по отношение на тази общност.

"Аз много го уважавам, той е гениален музикант, всъщност той ни е посещавал и ние го слушаме с удоволствие, но мисля, че той се заблуждава. Аз нищо не съм изопачил. Ние действително имаме много добро отношение към членовете на ЛГБТ общността. Наистина – спокойно, абсолютно безпристрастно. Имаме закон, за който всички ни опяват, но това е закон, забраняващ пропагандирането на хомосексуализма сред непълнолетните.

Дайте да оставим човек да порасне, да стане възрастен, и после да решава какъв е. Оставате децата на мира. Както казах в интервюто – пет или шест пола вече са измислили – трансформъри, транс… още нещо там, вече даже не разбирам какво е това. 

Тази част от обществото доста агресивно налага своята гледна точка на огромното мнозинство. Трябва да бъдем по-лоялни един към друг, по-отворени и прозрачни. Нищо необичайно не съм казал. Трябва да се уважават всички – това е вярно. Но няма как да налагате силово вашата гледна точка".

Ето как се разви тази полемика. На 27 юни президентът Путин даде подробно интервю на британския вестник „Файненшъл Таймс”, в което, разсъждавайки за „либералните ценности”, каза, че „самата идея е изживяла времето си, защото е влязла в конфликт с интересите на огромното мнозинство от населението”.

Относно правата на ЛГБТ Путин каза следното:

"Има традиционни ценности. Не искам да обиждам никого, знаете, че нас и без това ни обявяват за хомофоби. А ние нямаме нищо против хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Да са живи и здрави, нека живеят така, както им е удобно. Но някои неща ни се струват прекалени.

Що се отнася до децата, измислиха, и аз не знам, вече пет или шест пола. Дори не мога да ги възпроизведа… не знам какво е това. Нека всички са доволни, ние нямаме нищо против никого. Но не бива да забравяме и културата, и традициите, и традиционните семейни основи, с които живеят милионите местни хора".

Внушението, че на Запад „са измислили шест пола“, не звучи за първи път в изказванията на кремълските последователи. През януари зам.-председателят на Държавната дума Петър Толстой дори спомена, че от ПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа) са поставили искането в състава на руската делегация да бъдат включени представители на шестте пола. По-късно той призна, че е разбрал неправилно регламента на организацията, но от последвалите му изказвания не личи, че и сега го разбира правилно.

На 28 юни Елтън Джон публикува в Инстаграм обръщение към Путин:

"Бях дълбоко смутен, когато прочетох вашето последно интервю във „Файненшъл Таймс”. Категорично не съм съгласен с вашата позиция, че политиката, която признава културното и сексуално многообразие, е остаряла за нашето общество. Виждам двуличие в твърденията ви, че желаете „щастие“ за ЛГБТ хората и че нямате „никакъв проблем с това".

В същото време руските киноразпространители решиха силно да цензурират моя филм „Рокетмен”, като премахнат всички споменавания, че аз намерих щастието си с Дейвид, с когото сме заедно вече 25 години и възпитаваме двама прекрасни синове. Според мен, това е лицемерие.

Гордея се, че живея в част от света, в която нашите правителства са еволюирали до признаването на универсалното човешко право всеки да обича когото иска. И съм искрено благодарен за постигнатия прогрес в политиката на нашите правителства, който позволи и узакони юридически моя брак с Дейвид. За нас това беше голямо облекчение и щастие".

Филмът за живота на Елтън Джон „Рокетмен“ тръгна по кината в Русия на 6 юни без епизодите, в които има гей целувки, прегръдки, а също и сцени с употреба на наркотици. От компанията-разпространител „Централ Партнершип“ заявиха, че кадрите са изрязани „в съответствие със законодателството на Руската федерация“.

Площад Славейков