Столичната кметица Йорданка Фандъкова предложи на синдикатите на шофьорите от градския транспорт по 10% увеличение на заплатите в следващите 3 години.

Шофьорите са недоволни от условията, в които работят и от извънредното работно време, което пък е поради недостиг на персонал. Според синдикатите в София не достигат 200 шофьори.

"За мен е важно ние да работим последователно, както го правим, за да може професията на водачите да бъде привлекателна", отбеляза Фандъкова.

И допълни, че има тенденция за привличане на нови хора - при напуснали 42-ма шофьори, идват 97 нови. Според синдикатите обаче положението не е розово, и въпреки безплатните курсове за шофьори, малко хора проявяват интерес да станат част от екипа на столичния градски транспорт. Една от причините е, че се налага и отделен изпит за нужната категория.

Важно е да се отбележи, че тази година вече имаше две увеличения на заплатите на шофьорите - през февруари и април. В момента основната заплата в бранша е 1150 лв, а средната брутна - 1800 лв. Има и бонуси за добре свършена работа.

Ако предложението на Фандъкова се приеме, това ще означава ново увеличение на заплатите догодина с между 120 и 200 лв. 

През последната година бяха пуснати в движение 170 нови автобуса, а в края на лятото се очакват 13 нови трамвая и 15 електробуса. Не е ясно обаче ще има ли кой да ги кара.