Конгресът на САЩ е предприел миналата сряда крачки, с които скоро може да бъде санкциониран "Турски поток", както и други руски тръбопроводи, предаде Spglobal.com

Комисията по външни работи в Камарата на представителите одобри акта "Защитата на европейската енергийна сигурност". Чрез него ще може да бъдат наложени санкции срещу всеки, който продава, наема и осигурява машините за полагането на тръби, като те ще бъдат специално насочени срещу "Северен поток 2" и "Турски поток".

"Като се прицелваме в машините за полагане на тръби, ние ще прекратим работата по средата, но няма да позволим неочаквани последици за съюзниците ни в Европа", съобщи републиканският представител от Илинойс Адам Кицингър по време на изслушването в Комисията.

Именно той предложи законопроекта за гласуване, като това ще е един от четирите акта срещу Русия, които могат да влязат в сила още през лятото, съобщиха източници от Конгреса. 

За да влязат в сила обаче, първо ще трябва да бъдат одобрени и от горната камара - Сената.

Бившият кандидат-президент Рик Пери сподели през май, че вярва, че ще бъдат наложени санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на "Северен поток 2".

Според анализатори разговорът между Тръмп и Путин на Г-20, "било той твърде приятелски, или студен - също може да предизвика Конгресът да наложи нови санкции на Русия".

По-рано през юни Тръмп намекна, че "разглежда" възможни санкции срещу компании, които участват в изграждането на "Северен поток 2".