Евродепутатите от ГЕРБ ще гласуват "с две ръце" социалистът Сергей Станишев да стане председател на Европейския парламент, заяви във вторник вечер в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

След два и половина дни маратонски преговори в Брюксел държавните и правителствените ръководители решиха, че в разпределението на четирите висши позиции в ЕС председателското място на Европейския парламент се пада на европейската левица.

В неофициална чернова на сделката името на Станишев фигурираше като номинация за този пост, но тъй като решението за него принадлежи на Европейския парламент, то не беше споменато в официалното решение на Европейския съвет.

"Ние не сме като БСП. Българин на такъв пост е огромна чест за държавата и с две ръце ще го подкрепим", каза Борисов пред репортери след края на срещата на върха.

Той посочи, че националните лидери са се разбрали да убедят евродепутатите си да подкрепят постигнатия от тях труден компромис.

Очаква се Европейският парламент да избере утре своя председател на сесия в Страсбург. Според европейски източници там и в Брюксел не всички Социалисти и демократи подкрепят кандидатурата на Станишев. 

Някои от тях смятат, че той разделял българската левица. Други недоволстват, че измества отпадналия от номинациите водещ кандидат на Социалистите и демократите, холандеца Франс Тимерманс. Появиха се туитове, които припомнят, че правителството на Станишев (2005 -2009 г.) беше обвинявано в корупция, а част от еврофондовете за България бяха спрени при неговото управление.

Станишев не отговори веднага на телефонните позвънявания на Клуб Z.

Евродепутатите от БСП мълчаха за позицията си по кандидатурата на своя съпартиец. Някогашният му приятел и поддръжник в ПЕС Мартин Шулц, бивш лидер на германските социалдемократи и бивш председател на Европейския парламент, се обяви остро против одобрения днес пакет с номинации. Същото направи и лидерът на групата на Социалистите на демократите Удо Булман.

Станишев продължава да бъде в "студена война" с лидерката на БСП Корнелия Нинова, която неуспешно се опита да провали кандидатурата му за евродепутат.