Дали германската министърка на отбраната и вярна дружка на канцлерката Ангела Меркел Урсула фон дер Лайен ще оглави Европейската комисия, на 16 юли ще реши Европейският парламент. Ако Фон дер Лайен получи обикновено мнозинство, тя ще смени на поста Жан-Клод Юнкер.

Любопитното е, че тя ще се върне в родния си град Брюксел.

Урсула Гертруд Албрехт се ражда на 8 октомври 1958 г. в Брюксел като трето дете в семейството на Хайди-Адел и Ернст Албрехт, който впоследствие става дългогодишен премиер на германската федерална провинция Долна Саксония.

Урсула израства с още петима братя и една сестра, самата тя по-късно ще стане майка също на седем деца. От 1964 до 1971 г. посещава Европейското училище в Брюксел. Семейството се завръща в родната Германия и Урсула продължава образованието си в математическата гимназия в Лерте, недалеч от Хановер. Полага успешна матура и през 1977 г. записва икономика в университета в Гьотинген. Дипломира се, но разбира, че истинското й призвание е медицината. Така от 1980 до 1987 г. следва в Медицинската академия в Хановер, която завършва и специализира гинекология.

През 1986 г. се омъжва за Хайко фон дер Лайен, също лекар. Раждат им се седем деца.

Урсула става член на Християндемократическия съюз през 1990 г. През 2001 г. е избрана за общински съветник в Хановер, а две години по-късно става министърка по въпросите на семейството, жените и здравеопазването в правителството на федерална провинция Долна Саксония. През декември 2004 г. се издига до член на президиума на Християндемократическия съюз.

През август 2005 г. в битката за канцлерството Ангела Меркел включва Урсула фон дер Лайен в предизборния си екип. Партията на Меркел ХДС печели изборите, Фон дер Лайен става министърка по въпросите на семейството, жените и младежта. Във втория кабинет на Меркел първо запазва поста си, но от 27 ноември 2009 г. оглавява Мнистерството на труда и социалните грижи.

През 2013 г. става първата жена начело на федералното Министерство на отбраната. На 14 март 2018 г., в четвъртия кабинет на Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен отново полага клетва като министърка на отбраната.

Не липсват и скандали. През лятото на 2015 г. се появи информация, че Фон дер Лайен е плагиатствала при писането на докторската си дисертация. След щателна проверка през 2016 г. от Медицинската академия в Хановер изразиха становище, че е имало нарушения, но те не са от такова значение, че да й бъде отнета докторската титла.

В момента тече проверка по сключени от Министерството на отбраната договори с консултантски фирми, възлизащи на милиони евро. Урсула фон дер Лайен е категорична, че всичко е в рамките на закона. Дали е така, ще докаже надлежна проверка.

Въпреки всичко тя е сред топдесетката на най-харесваните и одобрявани политици в Германия.

Ако обобщим накратко професионалния път на Урсула фон дер Лайен, това е главоломна кариера от нула до 99. Дали ще е 100, зависи от решението на Европейския парламент ще оглави ли Урсула фон дер Лайен Европейската комисия.