Американските законодатели поискаха от социалната мрежа Facebook "веднага да спре плановете си за пускане" на обявената им наскоро криптовалута Libra, съобщи Engadget.

Комисията за финансови услуги към Конгреса, водена от демократката Максин Уотърс, иска да разгледа в детайли рисковете за киберсигурността, глобалните финансови пазари и националната сигурност, пишат те в писмо до Facebook.

"Пишем, за да поискаме от Facebook и партньорите им моментално да се съгласят на мораториум върху всякакво движение напред по Libra - представената криптовалута и Calibra - дигиталния портфейл, вървящ с нея.

Изглежда тези продукти могат да поставят основа на изцяло нова глобална финансова система, базирана в Швейцария, която може да се съревновава с американската валута - долара. Това повдига серизни казуси по отношение на сигурността, търговията, националната сигурност и валутната политика не само за 2-та милиарда потребители на Facebook, но и за инвеститори, консуматори и глобалната икономика."

Зукърбърг обяви Libra през миналия месец като "начин да направим лесно изпращането и получаването на пари, както нашите апликации позволяват лесно изпращане на съобщения и снимки". Планът е контролът да се даде в бъдеще на независим консорциум от над 100 компании с играчи като MasterCard, Visa, Uber и Spotify, които са заявили желание да се включат.

Американските власти обаче реагираха остро и скептично към новата криптовалута, особено от гледна точка на скандалите със социалната мрежа - Cambridge Analytica и други. Критиците отбелязаха, че условията за ползване на Calibra позволяват на Facebook да споделя потребителска информация и данни за акаунтите при определени обстоятелства. Това ще увеличи още повече влиянието на социалната мрежа на глобално ниво.

Зукърбърг обаче обещава Libra да бъде регулирана като всяка друга услуга за плащане и да бъде отделена от самия Facebook. Нито демократите, нито републиканците в САЩ обаче са убедени в безопасността на тази идея. Те иска регулаторите да прегледат обстойно всички рискове.