Китайска държавна медия обвини "идеолози от западни правителства" за протестите в Хонконг, предаде Ройтерс. Забележката идва след като вчера Пекин и Лондон се скараха заради размириците в бишвата британска колония.

"Идеолози от западни правителства никога не спират с опитите си да организират съпротива срещу правителствата, които не им се харесват, въпреки че действията им причиняват нещастие и хаос в страни от Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Азия", сподели редактор на всекидневния вестник "Чайна Дейли". "Сега опитват същия номер в Китай", се допълва в статията.

Стотици протестиращи обградиха и нахлуха в Законодателния съвет на Хонконг в понеделник - денят, в който през 1997 г. територията минава под китайско управление под формулата "една държава, две системи". Затова населението на острова се ползва с много повече права и свободи от останалите жители на Китай. Сред тях е правото на протест.

Седмици наред в Хонконг се провеждат антиправителствени демонстрации заради законопроект за екстрадиция, като няма изглед скоро да бъдат прекратени, въпреки че процедурата по одобряването му бе спряна.

Според критици на предложението чрез него Пекин щеше да получи правото да екстрадира политически дисиденти и въобще личности, които са възприети за врагове на режима. Молбите за екстрадиция щяха да бъдат разглеждани от съдилищата, но главната администраторка (лидерката на територията) Кери Лам щеше да има последната дума.

Местната полиция е задържала повече от две дузини протестиращи, като се очакват и повече арести да последват. 

Щетите в сградата на Законодателния съвет, след като протестиращите разрушиха мебелите и надраскаха стените на залите с графити, принудиха правителството да я затвори за две седмици.

"Чайна Дейли" обвини Запада, че е провокирал недоволството срещу администрацията на Хонконг "като начин да постави под натиск централното правителство".

"Насилственото поведение, което западните провокатори окуражават, нарушава върховенството на закона в Хонконг и подкопава социалния ред", пише авторът на материала.

В статия на таблоида "Глобал Таймс", публикуван от "Женмин Жибао" (официалният вестник на комунистическата партия), е осъдено предупреждението на британския външен министър Джеръми Хънт, че  Китай трябва да се съобразява със Сино-британската декларация за предаването на Хонконг през 1984 г.. 

Думите му предизвикаха реакция и от китайския посланик във Великобритания - Лю Сяомин.

"Наистина се надявам, че британското правителство ще осъзнае последиците и ще страни от по-голяма намеса, от по-голямо влошаване на отношенията ни", заяви той.

Медията бе много по-директна - тя обеща, че "дипломацията на Обединеното кралство спрямо Китай ще заплати за поведението си".