Netflix ще спре да показва сцени с тютюнопушене в новите си собствени продукции, освен ако не става въпрос за "историческа и фактологична достоверност". Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на изявление на компанията. Причината е проучване, което твърди, че предаванията на платформата показват много повече тютюнопушене, отколкото останалите телевизии в САЩ. 

Новата забрана ще важи най-вече за продукции, насочени към младата аудитория. В останалите филми и сериали цигари ще има само ако "това е основополагащо за креативната визия на автора или е неизменна част от характера на героите". От Netflix допълват, че силно подкрепят "артистичното изразяване", но че "пушенето е вредно и когато е представено в положителна светлина от екрана - това може да повлияе на младите хора".

Проучването, заради което се стига до крутите мерки срещу цигарите на екран, е направено от организация, наречена Truth Initiative. Нейната цел е да насърчава хората да живеят без цигарен дим. Групата е сравнила броя на сцените с пушене в различни продукции на Netflix, които са популярни сред зрители във възраствата група 15-24 г. Сред изследваните продукции са Orange is the New Black, Stranger Things и House of Cards. Данните показали, че повече сцени на пушене има в по-новите сериии в сравнение с по-старите сезони. 

"Пушенето от малкия екран е станало от обичайно - труднозаобиколимо", твърди докладът.

Неотдавна и във Великобритания имаше протест от граждани, че се показват твърде много сцени с цигари по телевизията на Острова. Темата дори стигна до горната камара на английския парламент, припомня Би Би Си.