Служителите на концесионера на плаж "Перла" край Приморско, където вчера джип затъна в морето, след като премина през ивицата сред плажуващите, са се опитали да спрат нарушителя, но без успех. Той не им обърнал внимание, дал "мръсна газ" и за секунди се озовал във водата. 

Това разказа днес пред Нова тв концесионерът на Лъчезар Захариев. Кадри от "затъването" на джипа, чийто собственик искал да си вкара джета в морето, обиколиха вчера социалните мрежи и предизвикаха вълна от коментари. А от Министерството на туризма обявиха наказание за стопанина на ивицата.

"Това се случва вчера по обяд, когато наистина плажът е пълен. Въпросният нарушител е преминал през всички забранителни съоръжения, които сме поставили на плажа. Не е отразил табелите за забраняване за преминаване на превозни средства, за джипове, за АТВ-та и мотори. Не е спазил и забележката на момчето, отговорно за моторния коридор, да не влиза с автомобила си. Дал е т.нар. мръсна газ през тези 20 м и след това в рамките на 15 секунди си е окопал джипа", описа Захариев случката.

Той посочи още, "разбира се, че нямат право" да преминават с джиповете. И това било указано с над 40 табели, поставени на ивицата. Но правомощията на стопанина на плажа стигали дотам.

"За жалост единственото, което ние можем да направим, е поставянето на тези табели. Опитваме се максимално да се защитим от такъв тип прояви, но самият плаж е 130 000 кв. м - 130 000 кв. м ние много трудно можем да опазим от хора с джипове, които в България за жалост са прекалено много и с такъв манталитет", допълни Захариев.

По думите му веднага след като е било извършено нарушението, служителите на плажа са извикали полиция на място. На собственика на джипа (и джета) са били снети показания.

"Твърди, че това е единственият начин, по който може да си вкара джета. Пълно безумие. За жалост нарушението вече е налице", посочи още концесионерът.

Явор Шишков от Министерството на туризма заяви, че ведомството се е самосезирало от репортажа по медиите.

"Ако установим, че има неизпълнение на договора, на дружеството концесионер ще бъде наложена глоба в размер на около 6000 лева", заяви той. 

Но за концесионера глобата е несправедлива:

"Глобата, независимо от стойността и размера й, винаги е много, тъй като на практика ние освен този начин – чрез табели, чрез устни забележки, ние други юрисдикции за защита на плажа нямаме. Нямаме право да се ограждат плажовете, няма как да има пропускателен режим от една или две точки към плажа."

Обратна версия

В ефира на бТВ пък гостува собственикът на джипа. Христо Щърбанов твърди точно обратното - че табели не е имало. По думите му са поствени в часовете след случая.

Той казва, че е състезател по водомоторни спортове, лицензиран от българската федерация, и хората, които практикуват такива спортове, често затъват по този начин с автомобилите си.

"Един джет тежи 500 килограма, нали се сещате, че няма как да се пренесе на ръце", заяви Щърбанов и допълни, че е използвал просеката за преминаване.

"Това си е коридор точно за водни спортове. Тук е забранено плажуването, направено е така, че да се влезе, обърне и излезе безопасно. Затъва се редовно. Точно в този коридор и миналата година се затъваше. Не само аз, а и много други хора", подчерта Щърбанов.

След което разказа как тренирал на този плаж, защото в края на седмицата се очаквало международно състезание именно там.

В пълен противовес с казаното от концесионера Щърбанов заяви, че преди да си "пуснеш" джипа с джета, по правило се говори с концесионера, който посочва мястото.

"Не пускам само аз", заяви. "Даже получаваме съдействие от хората, които стопанисват коридора. Това е практиката."

 Начинът за влизане е само с колесар, и то с бутане - категоричен обаче е стопанинът на плажа. И даде заявка, че ако наемателят на коридора допуска любителите на водните спортове да навлизат с автомобили на плажа - то ще прекрати договора си с него.

Междувременно

Междувременно журналистът от БНТ Иво Никодимов, който засне и разпространи вчера кадрите от затъването на джипа, днес пак е изобличил собственика на автомобила. Този път за паркиране върху тротоар преди година: