Окръжният съд в Пловдив изцяло потвърди постановената присъда от Районния съд, с която за виновни са признати двама мъже - И.И. (51 г.) и 26-годишният К.И. за отглеждане и трениране на питбули за боеве. Престъплението е извършено в периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в Пловдив.

На И.И. е наложено наказание от две години „лишаване от свобода“ условно с четири години изпитателен срок и  глоба от 4000 лева. На К.И. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ условно с три години изпитателен срок и глоба от 2000 лева.

Става въпрос за баща и син Иван Иванов и Константин Иванов от Пловдив. Случаят разбуни духовете през април 2018 г., когато бяха прочетени присъдите им на първа инстанция.

В парцел с двор и производствена четириетажна сграда в район "Северен", в съучастие двамата отглеждали и тренирали петдесет броя кучета от породата "питбул“. Присъдите им бяха на основание на рядко използвания чл. 325а, ал.1 от НК:

"Който организира или участва в провеждането на боеве с животни, отглежда, тренира или предоставя животни за боеве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева."

Иззетите при откриването на незаконната арена през октомвр 2016 г. "веществени доказателства" бяха 44 броя кучета (от които 3 броя трупове на кучета), писаха пловдивските медии.

Сега оцелелите питбули вече са оставени за отглеждане и надзор в общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс“ в Пловдив, като те се отнемат в полза на държавата и ще бъдат предадени на Българската агенция по безопасност на храните към МЗХ, допълва Нова тв.

Присъдата е влязла в сила и не подлежи на протест и обжалване.