Много е вероятно "зелените" в Европарламента да не подкрепят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията.

Това стана ясно от думите на Ска Келер - един от водещите кандидати на "Зелените"/Европейски свободен аланс (ЕСА). Тя говори след среща с Фон дер Лайен в Брюксел.

"Зелените" държат на процедурата с водещите кандидати. Отхвърлянето им миналата седмица от Европейскиясъвет е отстъпление от демокрацията, което е голям проблем, каза Келер. Тя обаче така и не каза в прав текст, че оглавяваната от нея група ще гласува против номинираната от Съвета германка.

Подкрепата на "зелените" може да се окаже решаваща. За да одобри ЕП председателя на Еврокомисията, е необходимо абсолютно мнозинство, т.е. 376 гласа. За това са достатъчни депутатите от първите три сили - Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и "Обновете Европа" (ОЕ). Взети заедно, те имат общо 444-ма представители. Възможно е обаче разцеплене в групата СиД предвид първоначалните им реакции на предложения от Европейския съвет пакет, което би превърнало в решителна подкрепата на "зелените".

Ска Келер обаче окачестви срещата и и обмяната на мнения с Урсула фон дер Лайен като „много добри“. Разменени са били мнения за въпроси от спешен характер като климатичните промени и миграцията. Фон дер Лайен е поканена е на среща с парламентарната група на „Зелените“/ЕСА.

„Ние, „зелените“, сме разочаровани от целия процес предвид игнорирането на процедурата с водещите кандидати от страна на Съвета“, каза Келер.

След срещата с Урсула фон дер Лайен не са направени заключения. Германската християндекмократка не е имала досега възможността да напише напише програма с много конкретни предложения. „Зелените“ ще изчакат това да стане. Но отсега още изтъкват, че отстъплението от демократичните позиции, каквото е отказът от водещите кандидати, е много реално препятствие.