Софийската градска прокуратура разследва престъпления, свързани с измами с имоти на Българската православна църква. Това съобщиха от държавното обвинение. Жалбата, по която е започнало разследването, е подадена на 18 юни 2019 г. от митрополит Антоний, представляващ Българската епархия в Западна и Средна Европа. Става дума за разпоредителни сделки с имоти, собственост на Църквата.

Извършват се претърствания и изземания в две нотариални кантори в София, става ясно от съобщението на държавното обвинение. В него пише още:

"Процесуално-следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за данъчни престъпления – чл. 255 от НК, длъжностни престъпления по чл. 282 от НК, документна измама- престъпление по чл. 212 от НК и пране на пари- престъпление по чл. 253 от НК. 

"Става въпрос за прехвърляне на недвоижими имоти, сделки с недвижими имоти, извършени с неистински завещания. Лицата, които са станали собственици на тези имоти, сме събрали данни, че участват в множество такива сделки", обясни градският прокурор Емилия Русинова, цитирана от бТВ.