Колкото повече време минава от маратонската среща на върха на ЕС на 30 юни - 2 юли, толкова повече растат шансовете на германката Урсула фон дер Лайен да получи благословията на Европейския парламент за следващ председател на Европейската комисия.

Да, парламентът не беше доволен, че държавните и правителствените ръководители пренебрегнаха издигнатите от неговите политически групи "водещи кандидати". Да, най-недоволни бяха Социалистите и демократите, чийто водещ кандидат Франс Тимерманс се размина с реален шанс да оглави Комисията, на която сега е първи зам.-председател.

Да, опозицията срещу десноцентристката Фон дер Лайен от родната й Германия беше свирепа - от тенорите на социалдемократите, които са партньори на консервативния блок на Ангела Меркел в правителствената коалиция. Да, Зелените обявиха, че са против сделката, постигната в последния Европейски съвет, и че могат да гласуват против Фон дер Лайен, оставяйки съдбата й изцяло в ръцете на групата на Социалистите и демократите в Европарламента.

Проф. Георги Димитров, един от основателите на катедра "Европеистика" в Софийския университет, смята, че кандидатурата на Фон дер Лайен продължава да бъде проблематична, защото е "извадена от дълбокия резерв" и защото досегашното й представяне като министър на отбраната на Германия "не е достатъчно убедително".

"Малка е опасността оттук нататък тя да повреди германската армия, но е значителна опасността да повреди Европейския съюз", каза проф. Димитров в интервю за Клуб Z. "От друга страна, няма никакво съмнение, че имаше качествена кандидатура в лицето на първия зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, издигната от Социалистите и демократите."

"Шансът на Фон дер Лайен да бъде одобрена от евродепутатите е много голям, но не е 100 процента", коментира за Клуб Z Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политикае, независим международен мозъчен център. "Важно е какво ще направят социалистите и демократите, защото там са големите въпросителни. Основният недоволен в цялата работа е Тимерманс, но е провален и целият процес на водещите кандидати, на който Социалистите и демократите държаха. Те останаха с пръст в устата".

Ако обаче Социалистите и демократите решат да торпилират Фон дер Лайен, поемат няколко риска: 

- Могат да провалят избора на председател на комисията, но не и цялата сделка за петте висши поста в ЕС. Председателят на Европейския съвет, белгийският премиер Шарл Мишел, вече е избран. За него не е необходимо одобрението на Парламента. Същото се отнася за изпълнителната директорка на Международния валутен Фон Кристин Лагард, която финансовите министри на 28-те във вторник препоръчаха за бъдеща председателка на Европейската централна банка на мястото на италианеца Марио Драги.

Парламентът вече избра италианския социалдемократ Давид-Мария Сасоли за свой председател. Следователно, ако изборът на Фон дер Лайен се провали, за ново преразпределяне остават само две висши позиции, които предполагат одобрението на евродепутатите - на председателя на комисията и на "външния министър" на ЕС (върховния представител по външната политика и сигурността). 

- В евентуална нова битка за тези постове евродепутатите от Социалистите и демократите няма да имат съюзници. Десницата (Европейската народна партия - ЕНП) вече има председателския пост на комисията, макар на него да не е водещият кандидат Манфред Вебер. Самият той, като председател на групата на ЕНП, обеща, че тя ще подкрепи сънародничката му Фон дер Лайен. Либералите също нямат мотиви да да клатят лодката.

Те вече получиха своя дял, за да подкрепят германката - Мишел е техен съпартиец и лично предпочитание на френския президент Еманюел Макрон, чиято партия има най-много евродепутати в либералната група. Ако либералите решат за разрушат мнозинството, Зелените с радост биха ги отменили срещу кадрови и политически ангажименти на Фон дер Лайен, отразяващи техните приоритети. За избор на преседател на комисията трябват минимум 376 от 751 евродепутати. Мнозинството ЕНП, Социалистите и демократите и "Обнови Европа" (ОЕ или либералите) е от 444 евродепутати. Мнозинство от ЕНП, Социалистите и демократите и Зелените е от 410 места. За комисията разликата от 34 места е без значение, стига мнозинството да е от над 400 места, които обещават стабилност за мандат от пет години.

"Ясно е, че за тези постове във върховете на ЕС се правят партийно-политически сметки - каза проф. Димитров. - Много е зле за ЕНП, ако няма по-добра кандидатура."

Проф. Димитров признава, че макар заканите на Социалистите и демократите да торпилират сделката да са "много изтензивни", изпълнението им би било "много деструктивно".

"Репутацията им няма да порасне от такъв ход. Би била много грозна сцена", каза изследователят. По думите му евентуалното отхвърляне на Фон дер Лайен "ще създаде такава ценностна какофония, че вместо да се занимават с дневния си ред, ще си изясняват базисни ценности и кой кой е в ЕС. Това е много деструктивно."

Социалистите и демократите имат какво да губят, ако развалят сделката, макар и частично. Сега освен председател на Европарламента те имат и свой човек, предложен за върховен представител - испанския социалист Жозеп Борел. Ако развалят мнозинството срещу Фон дер Лайен, те със сигурност няма да могат да се преборят за ляв председател на комисията, но затова пък поемат значителен риск да загубят позицията, определена сега за Борел. 

Чернева не е съвсем съгласна: 

"Тази група е доминирана от южни страни. Не мисля, че те биха подкрепили Фон дер Лайен, само защото са получили поста на върховния представител", каза тя. "Да не забравяме, че върховният представител е трети или чевтвърти по ранг (от петте висши поста в ЕС - б.р.), а Социалистите и демократите са втората по сила група".

"Не е невъзможно (да провалят Фон дер Лайен - б.р.) ако толкова неща зависят от тях и особено, ако имат обещание, че ще получат повече", добави тя. "Не съм сигурна, че постът на Борел е достатъчно убедителен за тях. Ако Фон дер Лайен не мине, се събира отново Европейският съвет, за да направи нови номинации".

Групата на Социалистите и демократите (154 мяста) няма да бъде единна. Най-големите национални подгрупи в нея, испанците (20 места) и италианците (19 места), нямат интерес да се противопоставят на сегашното разпределение на постовете, което включва техни съпартийци и сънародници. Испания, четвъртата икономика в еврозоната, не е имала представител по върховете на ЕС от края на последния мандат на Хавиер Солана с влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година.

От трите висши позиции на досегашния институционален мандат - председател на парламента (Антонио Таяни), председател на ЕЦБ (Марио Драги) и върховен представител (Федерика Могерини) Италия запазва само първата. Най-силна вербална опозиция кандидатурата на Фон дер Лайен досега среща сред германските социалдемократи (16 места). Сред тях е досегашният парламентарен лидер на Социалистите и демократите, германецът Удо Булман, който се закани групата да гласува против Фон дер Лайен. Приемничката му Ираче Гарсия Перес обаче е испанка и в първата й парламентарна реч звучи далече по-конструктивно. 

"Възможно е групата на Социалистите и демократите  да се разцепи, особено ако тръгне срещу Борел", каза Чернева. "Испанският премиер Педро Санчес (социалист - б.р.) играе с френския президент Еманюел Макрон (либерал - б.р.), а не на страната на Тимерманс".

"Това е дълбоко партийно задкулисие. Ние правим анализ без доказателства... Аргументите не са на масата, а са под масата", каза проф. Димитров.

- Без Социалистите и демократите наистина не е възможно проевропейско мнозинство в новия Европарламент. Но, както вече установихме, левоцентристката група най-вероятно няма да гласува единно. Ако тя се разцепи, ще трябва минимум 69 нейни членове да бъдат против Фон дер Лайен, за да не се състои мнозинство от ЕНП, Социалистите и демократите и ОЕ. Дори и в този случай обаче техните гласове могат да бъдат компенсирани от 74-те зелени, ако номинираната удовлетвори исканията им. Допустимо е "за" Фон дер Лайен да бъде и част от евроскептичната група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Двадесет и шест от нейните 62 членове са поляци, чието правителство подкрепи в Европейския съвет Фон дер Лайен като алтернатива на Тимерманс, с когото е в конфликт.

Холандецът предложи процедурата за отнемане на членски права на Полша, чийто консервативен кабинет сегашната комисия обвинява в погазване на върховенството на закона. Дори парламентът да успее да върне номинацията в Европейския съвет, шансовете оттук нататък той да номинира левоцентрист и това да бъде Тимерманс изглеждат нулеви. Вишеградци, Италия, Румъния са твърдо против и това е достатъчно.

Напълно мислимо е опозицията да бъде много по-голяма. Особено след като Германия и Франция са си поделили два от петте ключови поста - комисията и ЕЦБ. Няма да е учудващо, ако Фон дер Лайен се окаже предпочитана за десноконсервативни и дори евроскептични правителства и евродепутати, доколкото те виждат в нейната номинация своя победа над лица от традиционния брюкселски елит.