Ден, след като съдът задължи Столична община да вземе спешни мерки за чистотата на въздуха, кметицата Йорданка Фандъкова предлага да се търсят пари от ЕС за целта.

Идеята е да се кандидатства по три отделни проекта за общо 218 млн. лв. безвъзмездна помощ по оперативна програма "Околна среда". С тях ще се купят нови електрически превозни средства за София.

В партньорство със "Столичен автотранспорт" за 30,3 млн. лв. ще се поръчат 55 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат с маршрути, които свързват метро и трамвайни линии.

Заедно със "Столичен електротранспорт" ще се кандидатства за още 30 електробуса с бързо зареждане, които да заменят дизеловите автобуси по линии на градския транспорт, както и 30 нови тролейбуса, които да заменят старите по линии № 6, 7 и 11. Това ще излезе общо 90 млн. лв.

Третият проект е за 97,7 млн. лв. и предвижда 25 нови трамвая.

Това според Фандъкова ще намали значително фините прахови частици и нивата на азотните оксиди. В четвъртък СОС ще гласува предложението.

След други препоръки на съда бяха още редовното миене на улиците, съобщаването на нивата да замърсяване, и разработването на план за изграждане на още велоалеи.