Парламентът отхвърли предложенията за забрана за пушене на наргиле на закрито, но въведе забрана за непълнолетни да купуват и употребяват наргилета. Такава забрана бе въведена и за тютюневи изделия като бездимните цигари (тип IQOS, Glo и др.), пури, пурети, емфие и др. Това стана с окончателни изменения в Закона за здравето.

Предложението за най-крайната мярка - забраната за наргилета на закрито, бе на съпредседателя на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов. От партията му изразиха недоволство, че поправката не мина, но по обясненията на председателката на здравната комисия Даниела Дариткова, една такава мярка изисква нотификация от Европейската комисия.

Срещу предложението на Симеонов, веднага след появата му, скочи и бизнесът поради факта, че пушенето на наргиле у нас масово е обособено в т.нар. шиша барове.

"Въздържахме се да подкрепим тотална забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск страната ни да бъде наказана заради липсата на процедура по нотификация", коментира след гласуването Дариткова, която е и председател на парламентарната група на ГЕРБ.

"Опитах се да им обясня, че процедура, свързана с всякакви ограничителни мерки за тютюн и свързани с тях изделия изисква съгласно договора за функциониране на ЕС и всички други правила процедура по нотификация съгласно директивата на тютюна. Така внесен от народни представители, законопроектът не беше нотифициран, защото народните представители нямат право на нотификационна процедура", допълни тя.

По думите й без нотификация срещу България ще започне наказателна процедура, която би ни коствала близо един милион евро.

Самият Симеонов приветства промените, въпреки първоначалното недоволство. Но не пропусна да нападне наргилетата - не се знаело какво се слага в тях.