4,5 млн. лв. евросубсидии ще трябва да връщат собственици на къщи за гости, които не ги използват по предназначение. Това съобщи по бТВ министърката на земеделието Десислава Танева. 15 от проверените 288 къщи за гости не функционират по предназначение и не посрещат туристи, а за други 74 предстоят допълнителни проверки заради съмнения за отклонение от правилата.

746 са къщите за гости, построени с евросредства у нас, 288 подлежат на мониторинг, 100% са проверени, обяви земеделският министър Десислава Танева. Ако са в нарушение, тепърва ще се решава каква санкция ще бъде наложена за 74 от тях.

Най-много нарушения в къщи за гости има в областите Пазарджик, София, Ловеч, Видин, Шумен, Перник, Разград.

„Проверени са всички къщи, останали в мониторингов период, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи представляват 5,2% от всички, които са в мониторинг”, обясни Танева.

Изискуемата сума от установените нарушения ще е 4,5 милиона лева. В някои къщи са открити отклонения от някои показатели. На тях ще бъдат наложени финансови санкции. Става въпрос за 74 къщи за гости, при които има различни нарушения. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%, допълни министърката. Собствениците на 15 къщи без гости ще връщат европарите

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството. Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също е сред проверените. Установено е, че тя не функционира като къща за гости.

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още Танева. Бенефициентите от своя страна ще трябва да върнат парите.

Тя коментира и информацията за двама експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които са свързани със съобственици на къщи за гости. „В единия случай става въпрос за бащата на служителка. Тя не е представила декларация за конфликт на интереси”, каза министърката като допълни, че по времото, когато бащата е кандидатствал за къщата за гости дъщерята не  е имала нищо общо с това.

Няма срок, в който собствениците на къщи за гости, които са в нарушение, трябва да върнат евросубсидиите, но могат да обжалват санкцията на ДФЗ пред ВАС. Ако загубят делото, но нямат пари да се издължат, съдът може да наложи изпълнително производство.

Всички данни за нарушения земеделското министерство ще изпрати и на прокуратурата.