"Европейската комисия иска България да изпълнява стриктно директивите на Европейския съюз."

Това заяви днес пред Нова тв бившият премиер Иван Костов - сега директор на Лабораторията за управление на рисковете към НБУ. Така той коментира новината, че Брюксел започва наказателна процедура срещу София заради блокираните вложения в КТБ и настоява за незабавен достъп на хората до гарантираните депозити.

„Това наистина е лошата новина. Това наистина поставя в трудно положение българските власти, защото няма парламент, няма правителство. Трябва да се вникне внимателно в това какво казва ЕК и да се отговори по правилния начин. Дано институциите не го разбират като „платете веднага”. Тъй като това е писмо, в което властите биват предупредени да вземат определени мерки, те трябва да вземат тези мерки”, каза Костов

„Отговорът - дано ме чуват сега тези, от които зависи е следният: министърът на финансите, макар и служебен, трябва заедно с БНБ да приготви промяна в закона, така че да транспонира по искания от ЕС начин Европейската директива за защита на влоговете на хората. В писмото е казано какво точно трябва да се промени – трябва да бъде написано в този законопроект за изменение на закона”, допълни експремиерът.