"Когато публиката скандираше името на Роджър, аз чувах "Новак". Звучи нелепо, но при мен нещата се случват по този начин."

Думите са на Новак Джокович - вече 5-кратният шампион на "Уимбълдън", след един от най-великите мачове в тениса в последните години - финала срещу Роджър Федерер.

Сърбинът спечели с 3:2 сета за близо 5 часа (най-дългият финал в историята на турнира), след като спаси два мачбола на сервис на швейцареца. Той измъкна три тайбрека и грабна по-важните точки - типично за непримиримия му характер и шокиращо спокойствие.

"На ментално ниво този мач беше нещо коренно различно, продължи Новак. - Със сигурност бе психологически най-изстискващият двубой, в който някога съм играл. В края облекчението беше огромно. Човек живее и тренира за такива мачове. Те са смисълът на всяка прекарана минута на корта в подготовка да се изправиш срещу един от най-големите си опоненти."

"Винаги си представям себе си като победител. Мисля, че има сила в това, рече още Джокович, който вече има 16 титли от Големия шлем - с четири по-малко от Федерер. - Освен волята, силата трябва да идва не само от физическите възможности, но също така от главата и емоциите. За мен това винаги е била най-голямата битка. В много по-голяма степен от случващото се във външния свят. Въпросът е как се справяш с определени ситуации, как ти влияят, как ги приемаш."

Джокович добави, че е мотивиран да догони по титли Рафаел Надал и Федерер, но не си е поставил фиксидея да подобри рекорда на Маестрото. Изтъкна, че тенисът не е всичко в живота му - той е също така баща и съпруг.

Играе тенис, защото обича тениса, а не задължително, за да гони рекорди и победи.

Излезе интересна статистика, която показва, че Федерер има предимство в редица показатели.

Ефективността на първи сервис е 79 процента на Роджър срещу 74% на Джокович. Асовете - 25:10, печелившите удари - 94:54, спечелените точки - 218:204, геймовете - 36:29. Победителят обаче не е той.

"Не мога да кажа как се чувствам сега, коментира Маестрото. - Не мога да повярвам. Трудно е да приема, че имах шансове да спечеля и не се възползвах."

Федерер увери, че приема това, че Надал и Джокович могат да го задминат. Така, както той е станал №1 по мейджър титли, по същия начин някой ще изпревари и него.

"Не станах тенисист заради титли и рекорди. Винаги съм се водил от това, че искам да опитам да спечеля на "Уимбълдън", да играя пред тази прекрасна публика и срещу играчи като Новак", завърши Роджър Федерер.