Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че Русия ще носи отговорността за евентуалното разпадане на Договора за ракетите със среден и малък обсег и я призова да преразгледа законодателството си за напускането му в отговор на по-рано обявеното едностранно оттегляне на САЩ. В противен случай алиансът ще бъде принуден да приеме ответни мерки, посочи той, без да ги уточнява, но изключи разполагането на ракети от същия тип.

"Русия все още има време да спасие договора, който гарантира нашата сигурност за повече от 30 години", каза Столтенберг в авторска статия за германския в. "Зюддойче цайтунг". "Но прозорецът на тази възможност се затваря от ден на ден. През 1987 г. Русия успя да елиминира всичките си ядрени ракети със среден обсег за няколко седмици. Ако иска, тя може да действа бързо. Сега е моментът да действаме".

"С действията си Русия подкопава не само ДРМСО, но и цялата система за контрол над оръжията, която създадохме заедно след края на Студената война", пише още той. "Настоятелно призовавам Русия днес да се възползва от последния останал шанс и да запази дилата на ДРМСО. В противен случай ще бъде единствено отговорна за неговото разпадане,  в резултат на което светът ще стане по-малко стабилен за всички нас".

През февруари т.г. САЩ обявиха, че до шест месеца (на 2 август т.г.) ще се оттеглят едностранно от ДРМСО, ако дотогава Русия не унищожи новите си ракети 9М729, които според тях нарушават договора. Москва твърди, че тези оръжия със среден обсег не нарушава ДРМСО и предприе законодателни стъпки също да прекрати участието в си в договора.

В статията си Столтенберг посочва, че всички съюзници в НАТО са на страната на САЩ в спора. Той припомня, че Русия отначало е отричала съществуването на новата ракета, докато най-накрая го е признала.

"Страната не само е разработила нова ракета със среден обсег 9М729, но и я е построила, изпитала и разположила", пише той. "Тази ракета е мобилна, лесно се крие. Германските градове като Берлин, Франкфурт на Майн и Мюнхен, са в нейния обсег. Това намалява времето за предупреждение до няколко минути и намалява прага на избухване на ядрен конфликт".

Генералният секретар на НАТО подчертава, че в Европа няма нови американски ракети, но има нови руски ракети.  САЩ все още строго спазват услонвията на договора и са провели поне 30 срещи с Русия с цел да го запазят, пише още Столтенберг.

"Договор, който се спазва само от едната страна не може да гарантира нашата сигурност", заявява той. "За съжаление, от Русия не видяхме никакви признаци на желание за придържане към договора. Затова трябва да се подготвим за свят без ДРМСО, свят, който ще бъде по-малко сигурен за всички нас".

Генералният секретар припомня, че на последната си среща в Брюксел министрите на отбраната на алианса решиха, че "НАТО ще реагира, ако Русия не започне да се съобразява с договора" и че "в нашия отговор ще бъдем, умерени, отбранителни и обединени".

"Съюзниците на НАТО не възнамеряват да да разработват и разполагат наземни ракети със среден обсег в Европа", пише Столтенберг. "Няма да отразяваме огледално действията на Русия. Не искаме нова надпревара във въоръжаването и продължаваме да се придържаме към ангажиментите за ефективен контрол над въоръженията, разоръжаване и неразпространение. Във време на нарастващо напрежение е още по-важно да останем в диалог помежду си".