Пионерът на компютърните науки Алън Тюринг, който успя да разбие кода на германската машина "Енигма" по време на Втората световна война, бе избран от Банката на Англия за лицето на новата банкнота от 50 паунда, предаде Би Би Си. 

"Алън Тюринг е невероятен математик, чиято дейност е имала огромен ефект върху начина, по който живеем днес", заяви директорът на банката Марк Карни. "Като бащата на компютърните науки и изкуствения интелект, както и военен герой, приносите на Алън Тюринг са всеобхватни и всепроникващи. Тюринг е гигант, на чиито рамене стоят толкова много хора."

Защо именно Тюринг?

Алън Тюринг, който получава образованието си в Шербоун, Дорсет, помага на Съюзниците да разшифроват кода на германската машина "Еингма", с което значително съкращава Втората световна война. Много по-малко известна е ролята му за развитието на ранните компютри, първоначално в Националната лаборатория по физика, а след това в Университета на Манчестър.

През 2013 г. той посмъртно получи кралско помилване за осъждането си през 1952 г. за непристойно поведение, след което е химически кастриран. Той е бил задържан, след като е уличен в сексуални отношения с 19-годишен мъж от Манчестър.

Десетилетия наред идеята образът на Тюринг да бъде поставен на банкнота изглеждаше невъзможна. На днешното решение се гледа като на опит да се демонстрира промяната, която е настъпила в британското общество през последните 60 години.

Тюринг циментира концепцията за алгоритъма, която е в сърцевината на програмирането днес. Той също е пионер в сферата на изкуствения интелект - едно от най-великите му открития е тестът "Тюринг", чрез който се изследва дали дадена машина е "разумна" (всъщност - дали може да заблуди човек, че е разумна).

Бившият народен представител от Манчестър и активист за правата на хомосексуалните Джон Лийч бе сред най-настоятелните за помилването на Тюринг.

"Това е подходящо и добре дошло признание за истински герой от Манчестър", заяви той след съобщението на "Банката на Англия". "Но по-важно е да служи като остро и справедливо болезнено напомняне за това, което загубихме с Тюринг и това, което рискуваме, когато позволяваме на подобен род идеология на омразата да побеждава", допълни Лийч. 

Банката на Англия получи 227 299 номинации на 989 учени от британското общество за новото лице на банкнотата от 50 паунда. Впоследствие броят на кандидатите бе съкратен до кратък списък от следните блестящи математици, физици, биолози и други: Мери Анинг, Пол Дирак, Розалинд Франклин, Уилям и Каролайн Хършел, Дороти Ходжкин, Ада Лъвлейс и Чарлз Бабидж, Стивън Хоукинг, Джеймс Клърк Максуел, Сриниваса Рамануджан, Ърнест Ръдърфорд, Фредерик Сангър и Алън Тюринг.

Въпреки че изборът на Банката на Англия удовлетворява много от активистите на ЛГБТ обществото, някои критици посочват, че няма достатъчно жени на банкнотите (само Джейн Остин и кралицата Елизабет са изобразени).

В кралството също бе поведена кампания за избирането на исторически значима личност от етническа малцинствена група.