Бюлетините за предстоящите парламентарни избори, които се водят технически брак, ще бъдат унищожени след вота. Това каза пред Клуб Z говорителят на ЦИК Цветозар Томов. До тогава те ще се съхраняват в печатницата на БНБ. "Режимът за охрана е изключително строг, по подобен начин се охранява техническия брак от ценни книжа, включително банкноти", обясни Томов. Помещението било недостъпно дори за служители на печатницата.

В определен ден след края на вота тези бюлетини ще бъдат извозени в закрит камион и ще бъдат съпроводени от представители на ЦИК и от служители на службите за сигурност до предприятие, което се занимава с преработка на хартия, където ще бъдат унищожени. Томов разказа, че техническият брак от евровота е бил унищожен в предприятие близо до Пазарджик, което се е занимавало с производство на велпапе, картон и т.н. Тогава представителите на ЦИК проследили бюлетините до качването им на поточната линия, след което те били изсипани в яма и претопени.

Съхраняването на бракуваните бюлетини стана изключително важен въпрос, след като на последните парламентарни избори през 2013 г. гръмна аферата "Костинброд". В деня за размисъл бе оповестено, че в печатница в Костинброд, където се печатаха книжата, има огромен брой бюлетини, като имаше съмнение, че те са подготовени за фалшификация на вота. Собственикът на печатницата Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ обаче заяви, че това е технологичен брак.