СТРАСБУРГ

"Първо съм европейка, а после германка от Долна Саксония."

Това заяви днес пред Европарламента в Страсбург Урсула фон дер Лайен, номинирана за председател на Еврокомисията. Тя представи своите политически приоритети.

Денят започна с дебат около нейната кандидатура. За тази вечер е насрочено гласуването.

Фон дер Лайен научила първите си европейски уроци от своя баща, който някога е работил в Еврокомисията. И именно по тази причина тя е родена в Брюксел.

„Моята страна пося смърт, разрушение и прогонване на целия континент. Баща ми разказваше какво е за него другите страни да ни подадат ръка и да ни приемат при демократичните народи. Той казваше: „Ние отново търгуваме. Когато човек търгува, се създават приятели. Те не стрелят един срещу друг.“

Кандидатката да оглави ЕК обеща, че който иска да отслаби европейските ценности, ще види в нейно лице заклет противник. След което продължи да говори за баща си:

„Когато той остаря, казваше, че Европа е като дълъг брак. Любовта не става по-силна, отколкото в първия ден, но се задълбочава.“ 

В изказването си Фон дер Лайен в голяма степен повтори написаното в писмото й, изпратено вчера до групата на социалистите. Тя отново призова ЕС да се присъедини към Истанбулската конвенция, обеща равнопоставеност на половете в Комисията и справедливо данъчно облагане на големите корпорации.

Урсула фон дер Лайен заяви също, че е готова още да отложи излизането на Великобритания от ЕС, но при условие, че за това има сериозни причини.

Като говори за имиграцията, германката разказа за първи път как в семейството й преди 4 години дошъл 19-годишен бежанец от Сирия. Днес това момче говори свободно немски и английски и е водач на своята общност. А вечер ходи на училище.

"Той е вдъхновения за всички нас. Един ден той иска дасе върне у дома", изтъкна Фон дер Лайен.

Европейската народна партия (ЕНП), която издигна Фон дер Лайен, ще я подкрепи, обяви председателят на парламентарната й група Манфред Вебер. Именно от тази група е германската християндемократка.

След Вебер говори председателката на групата на социалистите Ираче Гарсия. Макар да разкритикува Фон дер Лайен, тя звучеше твърде доброжелателно. И изтъкна, че засега няма друг номиниран за пост номер 1 в ЕС. Гарсия каза, че нейните хора ще вземат решение следобед дали да подкрепят номинацията на германката. Късно вчера бе обявено, че левицата няма да има обща позиция по въпроса и всеки ще реши сам как да гласува. Днес по обед източници от една от най-влиятелните западноевропейски социалистически делегации в ЕП споделиха пред Клуб Z, че  "обща позция на левицата почти сигурно няма да има".

Добри думи по адрес на кандидатката каза Дачиан Чолош, който оглавява либералите от "Обновете Европа" (ОЕ). Очаква се те да излязат с решението си след дебата. Малко по-късно от трибуната говори френският либерал Стефан Сежурне, бивш съветник на президента Еманюл Макрон. И той увери, че френската делегация в ОЕ, която е най-голямата в редиците на тази парламентарна група, ще подкрепи Урсула фондер Лайен.

И крайната десница е против Фон дер Лайен

И крайната десница в лицето на парламентарната група "Идентичност и демокрация" (ИД) няма да подкрепи Урсула фон дер Лайен. Това заяви от трибуната на ЕП германският евродепутат Йорг Мойтен. Той разкритикува работата на сънародничката си като министър на отбраната на Германия. И заяви, че тя оставя Бундесвера в окаяно състояние.

"Зелените" и радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) потвърдиха, че ще гласуват против Урсула фон дер Лайен.

Шоу в залата направи младият германски „зелен“ евродепутат Нико Земсрот. Той се изправи и всички видяха как по дрехите му бяха залепени имената на компании като Accenture, Pesco и McKinsey, Земсрот настоя Урсула фон дер Лайен да разкрие своитефинансови интереси, свързани според него с тези компании, както и да каже дали има конфликт на интереси. Залата замлъкна.

Германецът Нико Земсрот поиска Фон дер Лайен да разкрие финансовите си интереси.

"От такива като вас, г-н Фараж, можем да се откажем"

Британският евроскептик Найджъл Фараж заяви, че току-що с изказването си за Брекзит Фон дер Лайен е направила тази кауза по-популярна. И отново обвини нея и ЕС, че се опитват да върнат комунизма.

Отговорът на Фон дер Лайен бе следният:

„След като слушах последния оратор, казвам още веднъж, че разчитаме много да работим добре с нашите британски приятели. Но от такива като вас, г-н Фараж, можем да се откажем. Договорите между страните се сключват на доброволни начала. Разбираме, че сме по-силни заедно.“

След това фон дер Лайен благодари и на крайната десница, че няма да получи нито един глас от нея.

От трибуната говорха двама българки евредепутати - Илхан Кючюк (ДПС, ОЕ) и Ева Майдел (ГЕРБ, ЕНП).

Изпълнилите критериите ще бъдат приети в Шенген

Страните, изпълнили критериите на Шенгенското споразумение, ще бъдат приетив него, обеща Урсула фон дер Лайен в края. Това бе отговорът й на въпроса на Ева Майдел). Фон дер Лайен не спомена конкретно име. Но България не е в Шенген.

„Когато страни като България изпълняват критериите за Шенген, те трябва да са част от споразумението. Ще поемете ли ангажимент в Европейския съвет със страните членки, на които е трудно да приемат, че сме изпълнили всички критерии?“, попита Майдел.

Ева Мейдел

 

„Европа трябва да достига до всеки европеец. Тя не се свежда само до Брюксел или Страсбург. Тя не трябва да е повече за едни и по-малко за други. Трябва да гарантираме, че тя достига до всеки град, село, момче, момиче, чрез добре изготвена чрез финансовата рамка инициатива инициатва“, заяви още тя.

Според нея никой не трябва да бъде принуден да напусне региона си по икономически причини.

Тя се поинтересува също дал Урсула фон дер Лайен предвижда разширяване на еврозоната последните 5 години, ако страните са изпълнили нужните критерии. В противен случай еврозоната ще бъде смятана за затворен клуб.

„Всеки предприемач, всяко малко и средно предприятие имат проблеми с намирането на квалифицирани специалисти. Не смятате ли, че трябва да има повече амбиции по отношение на повишаването на квалификацията на гражданите?“, попита още Майдел.

Илхан Кючюк обвини ЕС в двойни стандарти

Илхан Кючюк

Преди Ева Майдел от трибуната говори Илхан Кючюк.

„Европейските граждани харесват ЕС, но не го одобряват в този му вид. Те искат да го видят реформиран, ефективен и работещ за тях“, започна той.

След което премина към темата за интеграцията на Западните Балкани, която постоянно повдига.

„Вътрешната интеграция е от значение. Но тази на Западните Балкани е от ключово значение. Вижда се, че за тях се говори като за зона за сигурност, но и като за бъдеща част от ЕС. Отсъствието на еврокомисар по разширяването ще е знак, че регионът ще бъде изоставен“, изтъкна българският преставител.

Накрая той разкритикува ЕС, че практикува двойни стандарти:

„Имаме съюз на различни стандарти – при храните и международния транспорт. Едни са в Шенген, други – с механизъм за сътрудничество и проверка.“

Узаконяване на водещите кандидати

В заключителните си думи Урсула фондер Лайн защити процедурата с водещите кандидати за председател на Еврокомисията. И обеща да предложи тя да придобие формата на закон.

Самата Фон дер лайен бе номинирана за пост номер 1 в ЕС, след като водещите кандидати на тритеглавни сили в ЕП бяха отхвърлени по време на Европейския съвет на 30 юни в Брюксел.

И конкурентите хвалят кандидатката

Някои от хората, които бяха спрягани за конкуренти на Урсула фон дер Лайен за председателския пост на Еврокомисията, похвалиха речта й.

„Силна, гореща, балансирана реч на Фон дер Лайен в Европарламента – можем да обновим Европа, да се развиваме заедно устойчиво и да се борим срещу климатичните промени. Гласувайте за Фон дер Лайен!“, призова в туитър датчанката Маргрете Вестагер, която бе един от водещите кандидати на либералите.

 

 

Възхитен остана и Мишел Барние – преговарящият от името на ЕС за Брекзит. За евентуалното му кандидатиране имаше намеци от френския президент Еманюл Макрон.

„Силна и съсредоточена върху хората реч на Фон дер Лайен в залата на Европарламнта“, коментира той в туитър и цитира готовността й да отложи още Брекзит.

 

Урсула фон дер Лайен получи комплименти и от Франс Тимерманс, който бе водещ кандидат на социалистите за председател на ЕК.

„Справяне с кризата в климата; минимална заплата за европейските работници; защита на нашите ценности и потвърждаване на върховенството на закона – това са неща, които аз обещах на избирателите в предизборната кампания. Радвам се да видя, че те са част от програмата на Фон дер Лайен“, изтъкна холандецът.