Галина Георгиева е новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на парламента, решиха депутатите с 97 гласа на ГЕРБ и ДПС. Номинацията бе представена от Вежди Рашидов (ГЕРБ). Конкурент на Георгиева бе издигнатата от БСП Ия Петкова.

Изборът на нов член на СЕМ е заради изтичащия мандат на досегашния представител на Народното събрание в органа Иво Атанасов (дългогодишен член на регулатора, номиниран от левицата - б.р.)

Галина Георгиева е икономист по образование, работила е в редица медии и кабелни оператори. Към момента работи в дружеството за колективно управление на авторски права ПОФОН, става ясно от биографията й.

Кандидатката на БСП Ия Петкова, която е доктор по социално управление, сертифициран медиатор и работи в НДК получи подкрепа от 84 депутати - от левицата и "Обединени партиоти", но броят гласове не достигна, за да бъде избрана. 

Александър Симов от БСП обяви отрицателен вот след края на гласуването. 

"Досега имахме едно различно мнение в СЕМ, но сега мандалото хлопна, цензурата тържествува отново и ще имаме пълна диктатура на единодушието. Скоро ще сме не 111-о място, а на последно място по свобода на медиите", заяви той, визирайки Иво Атанасов и това, че е бил представител на опозицията в регулатора. 

Отговори му Рашидов:

"СЕМ не е място за назначаване на директори и си е добре засега, по-важно е каква власт му даваме и може да работи малко повече. Подобни изказвания са обидни за професионалистите в СЕМ, дайте им шанс да работят".