Отправяйки се към изхода на политиката и навършвайки днес 65 години, германската канцлерка Ангела Меркел оставя две жени от близкото си обкръжение на ключови постове - едната начело на християндемократите в Берлин, а от днес и министър на отбраната, другата - начело на Европейската комисия в Брюксел.

Председателката на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер става министър на отбраната на Германия, съобщи администрацията на президента на Германия, цитирана от БТА. Досегашният министър на отбраната Усрула фон дер Лайен бе избрана вчера за председател на Европейската комисия за периода 2019-2024 г.

Крамп-Каренбауер оглави ХДС през декември 2018 г., заменяйки на този пост Ангела Меркел. По-рано, коментирайки възможността да стане министър, Крамп-Каренбауер бе казала, че предпочита да се съсредоточи върху работата в партията.

Известна под псевдонима АКК, лидерката на ХДС според сайта на сп. "Шпигел" получава "последен шанс" да наследи Меркел и на канцлерския пост, отбелязва АФП.

Меркел беше съобщила, че възнамерява да се оттегли от политиката през 2021 г., когато са насрочени следващите общи избори.

"Шпигел" пише, е постът на министър на отбраната ще позволи на Крамп-Каренбауер "най-сетне да покаже, че е способна да еволюира във външната политика и политиката за сигурност". От нея ще зависят 180 000 военни и бюджет от €44 милиарда.

"Това е силен жест. Тя се ангажира и поема най-трудното министерство. Там има шанс да спечели много, но рискът да се провали е още по-голям", коментира публичната телевизия Цет Де Еф.

АФП припомня, че в Германия работата на отбранителния министър е свързана с големи трудности и че скандалите във ведомството са се умножили пред последните години. Става дума за остаряло оборудване, дейност на крайнодесни групи сред военните и полемика за разходите на ведомството по външни експерти.

Фон дер Лайен, която заминава за Брюксел, за да стане председателка на Европейската комисия, беше сред най-непопулярните отбранителни министри в Германия, пише агенцията.

Номинацията на Крамп-Каренбауер е изненада, защото тя няколко пъти беше заявявала, че не се цели в министерски пост. По думите й, да ръководи ХДС е "длъжност на пълно работно време".

АКК обаче е имала нужда и от ново начало, за да подплати амбицията си да наследи Меркел на най-високия пост в държавата, коментира АФП.

Сондажите за нея бяха катастрофални след европейските и серия трудни регионални избори. Според анкета на Цет Де Еф от юни т.г. 71% от германците не смятат, че е подходяща за канцлерския пост.