Спецпрокуратурата претърсва офиси на "Балкантел" ООД, както и жилищата на три лица, всички на територията на София.

Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Досъдебното производство е за корупция и търговия с влияние и е свързано с доставяното от "Балкантел" оборудване за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС).

Специализираната прокуратура е изискала и съответните документи от Министерството на отбраната и ВВС на Република България.

Интересите на разследването към този момент не позволяват предоставяне на друга информация във връзка с делото, се казва в съобщението.

Участие в 35 обществени поръчки 

Компанията "Балкантел" ООД е създадена през 1990 г. и е специализирана в доставката на телекомуникационно и навигационно оборудване за граждански и военни цели, разработва системи за управление и контрол на въздушната навигация и кацане, специализирани военни комуникационни и навигационни системи и други.

Според регистрите има данни за участие на фирмата в 35 обществени поръчки на обща стойност около 58 млн. лв., като далеч не всички са на Министерството на отбраната. Компанията е кандидатствала и е печелила търгове и на МВР (последната е от октомври 2018 г. и е за следгаранционно абонаментно техническо поддържане на видео-радарни системи за наблюдение и регистрация на пътни нарушения), и на "Железопътна инфраструктура", и на АЕЦ "Козлодуй" назад в годините. 

Най-новата поръчка на Министерството на отбраната, спечелена от фирмата, е от началото на 2018 г. А срокът за изпълнение е 60 месеца. Стойността е 12,5 млн. лв. за целия период, а предметът - "поддържане на комуникационно и информационно оборудване от състава на КИНС на ВВС". Фирмата е избрана чрез пряко договаряне, става ясно от документацията.

В интернет страницата на "Балкантел" има данни за участие по 6 проекта на МО за периода 2002 - 2017 година. Най-мащабният сред тях е изграждането на интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС.

Очаквайте подробности.