Последно: системата за таксуване на камиони, които ползват републиканската пътна мрежа - или т.нар. тол такса, ще заработи до 1 март 2020 г. Това гласуваха депутатите окончателно с промените в Закона за пътищата. Досега в закона пишеше, че превозните средства с допустима максимална маса над 3,5 т трябва да пращат тол такса от 16 август тази година. Системата обаче още не е изцяло готова и затова бе поискано отлагане. 

Таксуването ще започне да се прилага след обнародване на решение на Министерския съвет, а преди това трябва да бъдат направени тестове. Максималната дневна такса за ползване на пътната инфраструктура ще е 12 евро, реши още парламентът. Преди плащанията да влязат в сила, тежкотоварните превозни средства ще заплащат месечна, седмична или дневна електронна винетка - тоест остава си настоящият режим. 

От 16 август до старта на прилагане на таксуването с тол системата шофьор на камион, който се движи по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, но няма винетка, ще се наказва с глоба от 2000 лв., записа още парламентът с поправка в Закона за движение по пътищата. 

Отлагането на старта на експлоатация на тол системата скара власт и опозиция.

Драгомир Стойнев от БСП обвини ГЕРБ и правителството, че са дали заден ход, защото преди това не са си свършили работата. Социалистът попита и какво става с десетките обещания от министри, че като потекат приходите от новото облагане по пътя, ще бъдат ремонтирани участъци от инфраструктурата, щом  плащанията на тол такса се отлагат отново. 

Александър Ненков от ГЕРБ отвърна на това обвинение с въпрос - иска ли БСП тол системата да заработи или не.

"Тук става въпрос за някакви месеци, за да се намери необходимият баланс между заинтересованите страни и да се тества системата", обясни той. Според Ненков, ако не се приемат промените, бизнесът ще пострада още повече.

Георги Свиленски от левицата му отговори: 

"Ние сме за гол системата, но вие не можете да я реализирате, вие се провалихте", реагира Свиленски.

По думите му някой е взел парите да свърши нещо, не го е свършил, но не му е търси отговорност, а превозвачите накрая отнасят всичко.

Младен Шишков (ГЕРБ) коментира, че има проблем с винетките и само за няколко дни той ще бъде разрешен, но това няма да натовари по никакъв начин превозвачите.

В крайна сметка въпреки препирните в залата промените в закона бяха гласувани.