Революционната гвардия на Иран е задържала чуждестранен танкер с екипаж от 12 души, предаде иранска държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Това се случва само няколко дни след като кораб на Обединените арабски емирства изчезна в ирански териториални води. Преди това Техеран неуспешно се опита да задържи британски танкер.

Това бе реакция след като край Гибралтар бе спрян ирански кораб, заради това, че е пренасял петрол за Сирия - срещу нея има наложени санкции от ЕС.

Танкерът МТ "Риа" се е движи под панамско знаме е спрял да излъчва сигнал в неделя край остров Кешм, на който Революционната гвардия има разположена база, по данни на "Меритайм Трафик".

Иранската телевизия не идентифицира плавателния съд, но обяви, че е бил задържан в неделя.

Тя съобщи, че на борда е имало 12 чужденци, които са пренасяли 1 милион литра петрол от ирански контрабандисти към чуждестранни купувачи, предаде Асошиейтед прес.

Според информацията танкерът е бил задържан наизток от иранския остров Ларак в Ормузкия проток.

Представител на минитерството на отбраната на САЩ заяви пред Асошиейтед прес по-рано през тази седмица, че Америка "има подозрения", че Иран е задържала петролния кораб. Източник от ОАЕ е съобщил на агенцията, че танкерът не е изпратил сигнал за тревога преди да си изключи радара.

МТ "Риа" обикновено е извършвал преходи от Дубай и Шарях на западното крайбрежие на ОАЕ до Фуджейра на източния бряг на емирствата.

Твърдението на иранската телевизия противоречи на изказване на говорител на външното министерство на ислямската република, в което той обясни, че Иран е помогнала да чуждестранен танкер, който е изпитвал технически проблеми.

През последните седмици сериозно се влошиха отношенията между Техеран и Вашингтон - САЩ обвиниха Иран, че е атакувала два танкера в Персийския залив, след това американски дрон бе свален над Ормузкия проток от сили на ислямската република. В последния момент Тръмп отмени заповедта за бомбардировки на ирански цели.

Иран също увеличи количеството и качеството на обогатения уран като така се опитва да принуди европейските държави, които са страни по ядреното споразумение, да компенсират ефекта на американските санкции, които бяха наложени след като държавният глава на САЩ изтегли Америка от сделката в средата на миналата година.