Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “Подписка“ спрямо К. Б., обвинен в компютърно престъпление и го освободи от ареста, съобщават от обвинението. Зад тези инициали се крие 20-годишният специалист по киберсигурност Кристиян Бойков, който бе задържан за атаката срещу системата на НАП и източването на данни на 5 милиона граждани и фирми.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал. 2 от Наказателния кодекс.

Установено е, че К.Б неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на Бойков, добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал. 2 от НК (лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева), както и задължителното прилагане на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК. 

Първоначално младежът бе задържан по ал. 5 от същия член, който предвижда от 5 до 8 години затвор за същото престъпление, ако то е извършено по поръчение, като част от организирана престъпна група, или срещу информационна система, която е част от критична структура.

Бойков е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП.