Проучване на Асоциацията "Активни потребители" установи наличие на колиформи в 73% и ешерихия коли (Escherichia сoli) в 36% от насипните сладоледи, съобщава бТВ.

От 11 търговски обекти в София са закупени от "таен клиент" общо 11 проби сладолед. Веднага след покупките, без допълнителни манипулации, сладоледите са прехвърлени в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ, уточняват от Асоциацията.

Резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти.

Установено е също, че персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса. При тези условия съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите.

Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалният случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това е установено само в 1 търговски обект от проверката на "Активни потребители"

При останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички клиенти. Има и павилиони, в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Този тест на "Активни потребители" показва, че насипните сладоледи са изключително рискова храна през лятото, отбелязва телевизията.

Нарушаването на хигиенните правила веднага рефлектира в масово замърсяване. Възможно е консумацията на заразени с бактерии сладоледи да е причина за много от установяваните през лятото хранителни разстройства, смятат още от Асоциацията.