След задържането си в Ормузкия проток петролният танкер "Месдар" е освободен от иранските власти и продължава по пътя си, съобщи британският оператор на кораба "Норбълк Шипинг Ю Кей", цитиран от ДПА.
Към 16,30 часа по Гринуич вчера на борда на плаващия под либерийски флаг "Месдар", който е бил насочен към Иран, се е качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил плаването си, каза компанията, цитирана от Ройтерс.

"Връзката беше възстановена, капитанът потвърди, че въоръжената охрана е напуснала кораба и той може да продължи пътя си. Целият екипаж е добре", допълни тя.

По-рано това предаде и иранската информационна агенция Тасним.

"Въпреки съобщенията корабът не е бил задържан, а му е било позволено да продължи плаването си, след като е бил предупреден от иранските сили във връзка с безопасността и екологията", посочи агенцията.

По-рано британският външен министър Джереми Хънт каза, че Иран е задържал два плавателни съда в Ормузкия проток - "Стена Имперо", който плава под британски флаг, и "Месдар". Той заяви, че задържането им е недопустимо и призова за свободно корабоплаване в Персийски залив. Хънт предупреди, че ще има последици, ако Иран не освободи корабите и подчерта, че не се стреми към военна опция, а иска дипломатическо решение. Той изрази надежда, че ще може да разговаря с иранския си колега Зариф.
Британският министър каза, че е разговарял с американския държавен секретар Майк Помпео във връзка със задържането на кораби от Иран.
Хънт подчерта, че Иран ще бъде най-губещ, ако свободата на корабоплаването бъде ограничена.
В изявление американските военни казаха, че поддържат контакт със своите кораби в района, за да гарантират сигурността им.

Британският оператор на задържания от Иран в Персийския залив петролен танкер "Стена Импера" заяви, че корабът изпълнява всички навигационни регулации и международни норми, предаде Ройтерс.
Иранската държавна информационна агенция ИРНА цитира военен източник, според който плавателният съд е изключил устройството за проследяване на местонахождението му, пренебрегнал е предупрежденията на иранския Корпус на гвардейците на революцията и се е движел в погрешна посока.
Шведският собственик на танкера, който плава под британски флаг и беше "конфискуван" от Гвардейците на революцията, потвърди вчера, че е изгубил връзка с кораба, след "атака" в Ормузкия проток, посочва Франс прес.

"Нашият кораб "Стена Имперо" беше атакуван от неидентифицирани малки кораби и хеликоптер, докато преминаваше транзитно през Ормузкия проток в международни води", заяви в комюнике компания "Стена Бълк". "В момента не можем да установим връзка с кораба, който пътува на север в посока Иран", допълни тя.

На борда има 23-ма моряци с индийска, руска, латвийска и филипинска националност", каза президентът и главен изпълнителен директор на "Стена Бълк" Ерик Ханел.
Не бе съобщено за пострадали, а безопасността и благополучието на екипажа ни продължава да е от първостепенно значение, допълни той, съобщава БТА.