Проект на документ Допълление номер 15 към договора за транзитна газ, с което на практика българската газопреносна мрежа се предоставя за целите на "Южен поток" и на практика се заобикаля европейското законодателство, представиха днес в студиото на бТВ десният Мартин Димитров и ютистът Петър Славов.

Излиза, че националната ни мрежа е собственост на "Булгартрансгаз". Още на първата страница откриваме няколко "интерсни" неща, каза адв. Славов. Като това, че "Южен поток - България" АД било заявило желание да се присъедини към националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз". Това означавало съединяване на двата газопровода, за да може формално да се каже, че частта, която е в България, е част от националната мрежа.

Въпросът, според юриста е, има ли нещо подписано, след като има проект на документ и заявление от страна на "Южен поток - България". 

Мартин Димитров пък допълни, че документите, подготвени в края на миналата година, е трябвало да бъдат подписани следващата седмица и така да се реализира проектът въпреки, че формално в момента е замразен под натиска на Брюксел.

"Имаме апел министър Щонов незабавно да се върне в министерството и спешно да разпространи забраната за работа по проекта, която е изпратил вече на БЕХ, на всички дъщерни дружества и свързани предприятия, включително на  "Булгартрансгаз"", призова Димитров.

По думите му България рискува евросанкции, ако не го направи.

ДКЕВР е съгласувал присъединяването на мрежата на бъдещия газопровод към националната, пишело още в документа като е оставено празно място там, където ДКЕВР уж трябва да е дал съгласие.

"Редица държавни институции са подготвили всички документи "Южен поток" да стане по другия начин", заключи Димитров.