„Не мога да кажа, че много се радвам.“

Така Франс Тимерманс отговори днес на молбата да коментира факта, че кандидатурата му за председател на следващата Еврокомисия е била блокирана от няколко държави по време на Европейския съвет на 30 юни - 1 юли.

„Естествено, че е разочароващо, ако не ви изберат. Обаче държавите вземат решение, определят позицията си. Някои държави са категорични, а други трябва да решат дали да се съгласят с тях, да ги подкрепят или не. Голям брой държави, в които управляват представители на Европейската народна партия (ЕНП), са решили да имат мнение, сходно с това на Унгария  Полша“, каза Тимерманс.

Всичко това, разбира се, било въпрос на политика.

Франс Тимерманс бе водещ кандидат на Партиятана европейските социалисти (ПЕС) за председател на ЕК. Тя остана втора на изборите, които бяха спечелени от ЕНП. Кандидатът й Манфред Вебер обаче не събра необходимото мнозинство. Затова се заговори за компромис, според който пост номер 1 в ЕС да бъде зает от Тимерманс.

По-късно обаче на Европейския съвет бяха отхвърлени всички водещи кандидати.

Говори се, че според предложената от Европейския съвет сделка Франс Тимерманс ще остане първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона.

Холандецът увери, че партията му ще изпълнява програмата на Урсула фон дер Лайен в новата Еврокомисия. Колкото до това, че част от социалистите в Европарламента не са подкрепили германската кандидатка, причина са били принципни съображения.