Френските депутати одобриха днес ратифицирането на договора за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) с 266 гласа "за", 213 "против" и 74 въздържали се, предаде АФП, цитирана от БТА.
Споразумението, което засяга 510 милиона европейци и 35 милиона канадци, премахва митата на 98 на сто от продуктите в техния стокообмен.

Текстът трябва да бъде ратифициран от 38 национални и регионални парламента в Европа. След зелената светлина, дадена от Националното събрание на Франция той трябва да бъде вкаран в Сената, а датата за това все още не е определена, допълни АФП.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан призова депутатите да подкрепят споразумението при дебати миналата седмица. 

Това е споразумение от ново поколение, което отделя внимание на търговски въпроси наред със социални и екологични проблеми, следвайки логиката на устойчивото развитие, каза той. 

Депутатката от Френската социалистическа партия Лоранс Дюмон обаче заяви. че споразумението ще постави под въпрос "годините работа (. . .) за промяна в начините на производство и потребление в името на екологичното, устойчиво развитие и здравето на европейците". 

Десетки френски неправителствени организации призоваха депутатите да отхвърлят споразумението, тъй като според тях то създава рискове за околната среда.

Експертна група, назначена от премиера Едуар Филип, обаче заключи, че споразумението не носи нови рискове за околната среда, макар в него да има "пропуснати възможности".