Завишаване на наказанията за проповядване на "фашистка или друга антидемократична идеология" - от до 3 години на до 5 затвор - предлагат двама депутати от ВМРО - Емил Димитров (Ревизоро) и Милен Михов с промени в Наказателния кодекс. 

Второто им предложение е и за поругаване на националния герб, химн или знаме, както и на знамето на Европейския съюз, наказанието да е до 5 години зад решетките, вместо сегашните до 2 години. И в двата случая законът предвижда и опция за нагалане на глоба - съответно до 5000 и до 3000 лв. При възможните финансови санкции двамата представители на "партиотите" не са предложили промени, става ясно от законопроекта, внесен днес в Народното събрание. 

"Измененията, които предлагаме, са свързани със зачестилите прояви на разпространение на фашистка идеология под различна форма и необходимостта да се реагира подобаващо, за да се пресече тази опасна тенденция", пишат Димитров и Михов в мотивите си.

Според депутатите по-ниските наказания, заложени сега в НК, не допринасят за добра превенция на описаните престъпления. Нещо повече - ако те останат в настоящия си размер, ще продължи практиката пълнолетните лица, извършили някое от описаните престъпления, които обаче не са били осъждани и не са извършили и друго престъпление, да избягват ефективните наказания и да им се разминава само с глоба. 

Това е така, заради разпоредбата на друг текст от НК - чл. 78а, който гласи:

Чл. 78а. Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:

а) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;

б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;

в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

Димитров и Михов не са посочили в мотивите си към промените в НК конкретни примери за "зачестили прояви" на разпространение на фашистка идеология. Нито на конкретни случаи за поругаване на национални символи или на символи на ЕС. 

В годините обаче е имало много случаи на поругаване символи и най-вече на знамето на Европейския съюз. Такива инциденти (най-често без особени последствия - б.р.) са се случвали на митинги на крайнолеви движения или на демонстрации с участието на активисти на "Атака".