"Не конкретният вид самолет, а наличието на реални способности определя състоянието на Военновъздушните сили и нашата евроатлантическа принадлежност. Изисква се всеобхватен подход и дългосрочно планиране, В нашият случай при колосални разходи липсва дори дебат по важните въпроси –за националната и колективната сигурност"

Това заяви президентът Румен Радев в специално изявление, в което разясни мотивите си да наложи вето над ратификацията на договорите със САЩ за придобиване на нов вид многофункционален изтребител F-16 Block 70 за Военновъздушните сили.

Държавният глава зададе няколко въпроса, които според него не са намерили отговор по време на дебатите в Народното събрание и не са станали публични, въпреки поетия ангажимент и подписаните от правителството документи. А именно:

Кога ще придобием пълния пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционалните способности?

Кога ще придобием пълноценна техническа поддържа на самолетите тук, в България, без която ежегодната експлоатация се оскъпява?

Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура?

Кога ще придобием следващите 8 самолета?

Кога ескадрилата ще придобие оперативна готовност?

Кога, как и колко ще платим за всичко това?

По думите на държавния глава липсата на отговори на тези въпроси поставя под въпрос сигурността и модернизацията не само на военната авиация, а и на въоръжените сили въобще. По думите му закупуването на нов изтребител е "дългоочаквана и необходима стъпка за модернизацията на българските военновъздушни сили и отбранителните способности на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството, и суверенитета на България".

"Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване", мотивира се още Румен Радев за наложеното вето.

Той заяви още, че срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години, а орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности, носи рискове. От казаното се разбра още, че според документите имало заложени промяна в договора едностранно, без съгласуване с българската страна, висящ е въппосът и за предвидени неустойки при изпълнение.

"Поемането на задължения, свързани със скрити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности”, заяви президентът.

Изненадващо: БНТ не излъчи изявлението на президента

Въпреки че обичайната практика е, когато държавният глава дава официално изявление пред медиите, обществената телевизия (БНТ1 - б.р.) да го излъчна на живо, това този път не се случи. Изненадващо.

Според Закона за радиото и телевизията "право на обръщение по БНР и БНТ имат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокурор и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд".  

Пред "Клуб Z" от прессекретариата на държавния глава заявиха, че не са поискали изрично от обществените медии думите на Румен Радев да вървят на живо. Изразиха очакване обаче записът на речта да бъде излъчен в най-гледаното време преди централната емисия новини. 

Комисията по отбрана отхвърли ветото, парламентът решава в петък  

По-рано комисията по отбрана в Народното събрание, свикана спешно, преодоля ветото на ратифицирането на договорите за закупуване на нови изтребители, приети миналия петък. Основните писмени мотиви на държавния глава бяха, че първо, не е търсено и постигнато обществено съгласие за това какви изтребители да бъдат закупени, и второ, че ратифицирането е прието в един ден на две четения, което означава, че е ограничено времето за внимателно премисляне и обсъждане на въпроса.

Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха откровено объркани от дългото разясняване на позицията на президента от неговите съветници и детайлно обясняваха как се приемат закони в пленарна зала. Стигна се дори дотам да се чете на глас правилникът за работа на Народното събрание.

От ГЕРБ изтъкнаха, че обществен консенсус по такава тема не се и очаква, тъй като изборът е експертен въпрос.

"Подобна практика - гласуване на две четения в един ден - трябва да е изключение", подчерта Емилия Друмева, секретар по правните въпроси към президентската администрация.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов бе на друго мнение: "С част от мотивите, които прочетох, не мога да се съглася - примерно, че е бил необходим широк обществен консенсус, подкрепа, обществено съгласие, че не били изяснени много въпроси. Мисля, че това, поне по мое мнение, не отговаря на истината. По тази тема дали самолетът да бъде "Грипен" или F-16 се коментира още преди нашето правителство да бъде съставено".

Каракачанов каза още, че очевидно дебатът в обществото продължава да не води на политическа основа.

"Ако говорим за широк консенсус, по кой въпрос в България има широк консенсус?", попита той и заяви в посока любимата си тема - решаването на "циганската престъпност", за което също нямало консенсус.

Очаквано от БСП подкрепиха ветото на Радев. "Самото правителство в един момент каза, че всъщност това е политическо решение", заяви Николай Цонков от левицата.

И изтъкна, че експертното мнение от доклада на работната група е било игнорирано, въпреки че в него се е предупреждавало за евентуални проблеми.