Литовецът Витянис Андрюкайтис е еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните. Той бе потърсен от Клуб Z, след като стана ясно, че екип на Еврокомисията е пристигнал в България заради африканската чума по свинете в Русенско.

- Г-н Андрюкайтис, какви са новините от екипа, който Еврокомисията изпрати в България заради африканската чума по свинете?

- Изпратихме екипа на 22 юли. Той ще бъде в България до 25 юли. Ще оценим заключенията му и ще прегледаме по-внимателно ситуацията. Много съм разочарован да чуя за това наистина голямо огнище в една от най-големите индустриални ферми в България. Това са 40 000 свине – наистина тревожна ситуация.

Както вече отбелязахме на Съвета по селско стопанство и рибарство на 15 юли, последните огнища в България са предмет на голямо безпокойство. Поисках всички министри, включително от България, да засилят много стриктно прилагането на всички мерки.

Пак предупредих всички държави членки да продължат да бъдат изключително бдителни през лятото. Защото през летните месеци е абсолютният пик на заболяванията. И станалото в България е кристално ясен пример, че там не са свършени доста работи, за да се избегне тази ситуация.

Привлякох вниманието върху възможността да се въведат стриктни мерки за биосигурност, да се осигури добра информационна кампания, която да се разпространи върху засегнатите територии. Това е гранична с Румъния територия, а Русе е мост между двете страни. Трябва да бъдат обучени и хората, за да се прилагат правилата. Биосигурността се налага не само заради фермите или дребните стопани - тя трябва да бъде прилагана на цялата територия.

Затова, за съжаление, чувам тези новини. Очаквам официалните резултати от проверката. Мога само да отбележа, че това винаги се случва, защото някой е бил небрежен, някой не си е свършил работата както трябва и някой не е обърнал внимание. Защото човешкият фактор е ключов.

- Като казвате, че някой не е обърнал внимание, това значи ли, че имате предвид министъра на земеделието или други български официални представители?

- Не става дума за министъра или официални представители, а за хора там, на място. Става дума за фермери, местни общини, собственици на свине, хора, отглеждащи свине в малки дворове или в индустриални ферми, всички оператори. Разбира се, отговорност носят и управниците в районите. Властите трябва да работят много активно на място, да контролират ситуацията. Те трябва да информират хората за вируса, за да има гаранция, че те ще следват правилата. Властите трябва да посещават всяка къща, да говорят с всички хора и да им обяснят какви мерки трябва да бъдат приложени. Също така да им обяснят последиците и резултатите.

И тъй като времето е малко, а направеното не е много, България е сериозно заплашена да загуби цялото си свиневъдство. Ситуацията е много опасна. След като видим резултатите от проверката, ще видим как можем да подновим стратегията ни за борба с африканската чума специално в България. И, разбира се, моля българското правителство да вземе предвид всички мерки, които са сега в ръцете ни – стратегията за биосигурността, контролът върху движението, информационната кампания, насърчаване на местните власти да си вършат работата. В противен случай последиците ще бъдат много тежки.

- Ще поискате ли българските власти да санкционират виновните за ситуацията заради тяхната небрежност?

- Много е трудно някой да бъде санкциониран. Защото санкциите не са моя отговорност. Преди всичко е работа на българското правителство да разбере причините и как операторите следват стратегията за биосигурност. Не става дума за санкции, а за прилагане, наблюдение и организиране на многосекторни екипи, които да са в състояние да се справят със ситуацията на място.

- Колко време според вас ще отнеме справянето с този проблем в България?

- Много е трудно да се каже. Имаме опит от 2014 г. в Естония, Латвия, Литва и Полша. Сега имаме голям огнище в Румъния. Знаете, че в тези територии постигнахме много положителни резултати. Особено успешно е справянето със ситуацията в Естония и Латвия. Разбра се, през лятото е по-трудно и има вируси. Но като цяло държим ситуацията под контрол.

В Чехия имаше болести по глиганите. Но там се справиха много добре и за две години изчистиха заразите. Сета в Чехия няма африканска чума.

Какво ще стане в България ли? Огнището е голямо. Трябва да разберем какво трябва да бъде направено. И трябва да се вземат предвид културните традиции. Хората правят различни неща във всекидневния си живот. Те търгуват с прасенца и не винаги следват съветите за безопасност.

Поне 2-3 години ситуацията ще бъде тревожна. Но трябва да „регионализираме“ заразата, да не излиза тя извън региона. За това са необходими много строги ограничения. И в борбата трябва да участват всички жители на региона. Защото може да се хване вирус и при ходене в гората. Ако не участват всички, няма да разберем къде е вирусът.

- Ще има ли компенсации за убитите животни?

- Ние компенсираме 75 на сто от конкретните действия в засегнатите ферми - погребението на убитите животни, дезинфекция, почистване. Ако говорим за икономическите загуби, това не е моят ресор. Те са предмет на обсъждане между българското правителство и Фил Хоган – еврокомисаря, отговарящ за общата селскостопанска политика.