Народното събрание сформира специална комисия, която ще разследва случая с хакерската атака и теча на данни от сървърите на Националната агенция по приходите. Идеята за анкетната комисия дойде от ГЕРБ и се прие единодушно. 

Срокът, в който 15-имата избрани депутати ще "установяват всички данни и обстоятелства" по безпрецедентния случай с изтичане на лична информация за над 4 милиона души, е 3 месеца. 

Комисията е на паритетен принцип - по 3-ма депутати от всяка от парламентарните групи - ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". 

Председател на временния парламентарен орган ще е бившият зам. вътрешен министър и юрист Красимир Ципов от ГЕРБ. Негов заместник ще е проф. Румен Гечев от БСП, решиха още народните представители. 

От управляващата партия припомниха, че заради хакерската атака и последиците от нея тече разследване на МВР и ДАНС, както и проверки в рамките на самата НАП, на Комисията за защита на личните данни, на Министерството на финансите, което е принципал на приходната агенция. Заради обществения отзвук и значимост на станалото от ГЕРБ вярват, че и Народното събрание трябва да реагира.

Според депутатите от властта "този случай представлява изключително сериозна заплаха за националната сигурост". 

Преди ден НАП съобщи, че въпреки мащаба на теча на лични данни близо 4 млн. засегнати няма нужда да подменят личните си документи. От агенцията разпространиха и отговори на най-често задаваните въпроси от гражданите. Обещаното още в началото на седмицата приложение за проверка дали данните ни са изтекли до четвъртък на обед не е видяло бял свят.