"Атака" е изключена от коалицията "Обединени патриоти". Това се разбра след заседание на коалиционния съвет, на който обаче представители на партията на Волен Сидеров не са присъствали. Нещо повече - трима от депутатите на партията са изключени и от общата парламентарна група. Това са лидерът на "Атака" Волен Сидеров, заместникът му Десислав Чуколов и Павел Шопов.

Решението обяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Част от мотивите са свързани с това, че от формацията на Сидеров редовно бламират заседанията на коалиционния съвет и решенията на групата.

"Повече така не може да продължава", каза Каракачанов.

"Поискахме справка от Народното събрание относно участие на депутатите в гласуванията. Тя показа, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е участвал в 252 от 8173 гласувания, което е 3,7%. Той се изключва заради недостатъчно участие в работата, както и Павел Шопов, и Десислав Чуколов. Водят постоянна кампания срещу партньорите си, кампания на оклеветяване".

По думите на вицепремиера и лидер на ВМРО повече от година коалицията "Обединени патриоти" не работи.

"Не само политическите граници бяха нарушени, бяха нарушени човешките", заяви още той.

"Явно колегите от "Атака" не желаят да работят с НФСБ и ВМРО, затова ние ги освобождаваме от това задължение - нека плуват в свободния океан".

"Обединени патриоти" излязоха и с нарочна декларация, от която става ясно, че в решенията от днес са взели участие не само ВМРО и НФСБ, а и формациите "Средна европейска класа" и СПС „Защита“, които също се водят част от коалицията. В обобщен вид мотивите за изключване на "Атака" звучат така: 

Повече от година ръководството на ПП „Атака“ води системна война срещу единството на патриотичните сили чрез постоянни атаки и клеветнически кампании срещу партньорите си от КП “Обединени патриоти“, с което минимизира влиянието на коалицията и дискредитира образа й пред обществото;

-          С действията си в рамките на коалиционния съвет с ГЕРБ и в работата на Парламента нейните представители блокират опитите да бъде проведен дебат и постигнати действия по възлови политики от важност за избирателите на ОП;

-          Представителите на „Атака“ саботират системно работата на Съвета на коалиция „Обединени патриоти“ и парламентарната група, като по този начин правят невъзможно нейното реално функциониране;

-          Изявленията на Волен Сидеров, председател на ПП „Атака“ в подкрепа на циганските безобразия, както и за стратегическо сближаване с Република Турция, чийто президент недвусмислено заявява претенции към изконни български територии, говорят за сериозно идеологическо отдалечаване от платформата, с която бе създадена КП “Обединени патриоти“;

-          Към всичко това следва да добавим нежелание не само за политически диалог с партньорите в коалицията, но и за нормално човешко общуване от страна на ръководството на ПП „Атака“, самоизолация на нейните представители и често неприемливо за обществото поведение.

От декларацията става ясно, че всъщност според останалите "Атака" се е "самоизключила". "Обединени патриоти" пък продължава да съществува - просто с член по-малко:

"Оставаме отворени за сътрудничество с други патриотични формации, както и с членове и симпатизанти на ПП „Атака“, които не споделят водената от ръководството на партията политика. Всички те ще бъдат приети като съмишленици, а гражданската им енергия - оползотворена за защита на националните интереси и благото на Родината

Все още няма официална партийна позиция от "Атака". Пред "24 часа" Сидеров призова премиерът Бойко Борисов да вземе отношение по случващото се с коалиционния му партньор във властта.