Националната агенция за приходите (НАП) пусна обещаното още в началото на седмицата онлайн приложение, в което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп след хакерската атака.

Адресът за справка е https://check.nra.bg/ . Системата изисква въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон. "Резултат дали има неправомерно разпространени лични данни ще бъде изпратен на въведения от Вас мобилен номер", обясняват от НАП.

Ако има изтегли ваши лични данни обаче, справката само ще ви уведоми за това обстоятелство, но няма да покаже какви са те, показа проверка на Клуб Z.

Следва и обяснение, в което има и предупреждение, че търсенето на данни за трети лица е нарушение на законодателството:

Настоящата справка е разработена в изпълнение на задълженията на НАП като администратор на лични данни, произтичащи от чл. 34 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 г. относно защитата на физическите лица, във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и чл. 68 от Закона за защита на личните данни. Следва да имате предвид, че законодателството определя правилата за обработване на лични данни като неприложими за починали лица.

В качеството си на администратор на обработване на данни Националната агенция за приходите е уведомила незабавно Комисията за защита на личните данни и всички компетентни във връзка с инцидента институции. Извършването на справка в настоящия й вид е съгласувано с Комисията за защита на личните данни.

В съобщение на сайта си, отправено до субектите на данни, сме описали естеството на нарушението на сигурността на личните данни и сме посочили информация за категориите и броя на засегнати лица и количеството данни, точките за контакт с администрацията, евентуалните последици и предприетите на този етап мерки.

Всеки гражданин следва да се съобрази с изискването да извършва индивидуални справки, които касаят единствено неговите лични данни. Проверките за лични данни на трети лица, без основание за това, представлява нарушение на действащото законодателство.

НАП ще продължи да Ви информира в подходяща форма за всичко, свързано с възникналия инцидент и възможности за защита на данните.