Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки и тази зима ще получават пари от държавата, без да работят, съобщава "Капитал".

ТЕЦ-Варна, ТЕЦ-Бобов дол, ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация-Русе" са класирани на челните места във всички търгове на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за предоставянето на т.нар. студен резерв - мощности, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани. От публикуваните резултати става ясно, че централата на Доган - ТЕЦ-Варна, ще получи 26.5 млн. лв., а останалите три - общо 25.4 млн. лв., за да гарантират електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г. Този път, макар и символично, в схемата се включва и държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която през 2018-а остана извън раздаването на милионите. Минимално участие има и "Биовет" на братята Домусчиеви.

От ЕСО казаха, че договорите за предоставяне на студен резерв ще бъдат сключени през следващата седмица, като е възможно да има размествания спрямо сега публикуваните резултати в зависимост от това дали всички участници представят навреме необходимите документи. Изненади обаче едва ли ще има.

Очакванията, че след като активира и трите блока на ТЕЦ-Варна, почетният председател на ДПС ще вземе почти целия студен резерв, не се оправдават. На практика централата на Доган получава дори по-малко спрямо 2018-а, когато взе 27.4 млн. лева. В същото време дружествата на Христо Ковачки - ТЕЦ-Бобов дол, ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация-Русе", ще увеличат приходите си от предоставянето с близо един милион лева.