Кой ще влезе на "Даунинг стрийт" заедно с Борис Джонсън? Ще дойде ли приятелката му Кари Саймъндс да живее с него? След умерената семейна двойка на Тереза и Филип Мей новите обитатели на резиденцията на британския премиер са доста по-различни.

Кари Саймъндс се появи сред хората, които очакваха пристигането на новия министър-председател на "Даунинг стрийт", тя приятелски разговаряше с бащата на Борис Джонсън. А фотографите на мястото на събитието получиха златна възможност да заснемат премиерската приятелка.

Досега 31-годишната Кари много внимаваше да стои извън медийното внимание - тя много рядко можеше да бъде забелязана по време на кампании, не присъстваше и на исторически моменти като срещата при кралица Елизабет Втора.

Досега това ѝ се удаваше, но през последните 18 месеца тя беше просто приятелката на Борис Джонсън. Но да остава в сянка ще ѝ бъде доста по-трудно вече като официална партньорка на премиера на Великобритания, отбелязва Си Ен Ен.

 Британските медии през последните дни отделиха немалко внимание на двойката и обсъдиха детайлно теми като ще се премести ли Кари на "Даунинг стрийт" и с какъв статут например ще го придружава по време на официалните му посещения в други държави.

Въобще толкова много проблеми.... А и далеч назад във времето не е имало премиер, който не е женен. Пред Си Ен Ен от "Даунинг стрийт" обясняват, че не знаят дали Кари Саймъндс ще се мести в прочутата резиденция.

За разлика от ясно дефинирания статут, който партньорът на президента има в САЩ - засега е имало само първи дами, във Великобритания мъжът/ жената на премиера нямат строго дефинира роля.

"Много зависи от личността на конкретния човек", обяснява проф. Тони Травърс, директор на Института по публични отношения към Лондонското училище по икономика.

Травърс дава за пример съпругата на бившия премиер Тони Блеър Челси, която продължи да работи като адвокат и "беше себе си като имаше много малко общо с работата на мъжа си".

Съпругът на Тереза Мей Филип реши да има подкрепяща роля. Той беше до нея и когато тя произнесе последната си реч като британски премиер.

"Филип Мей реши да стои в сянка, да подкрепя съпругата си и медиите приеха това положение", обяснява още експертът

Филип Мей прегръща съпругата си. Малко по-късно двамата напускат "Даунинг стрийт".

Необичайното около новия премиер е, че приятелката му има кариера, свързана с политиката и то отпреди да се запознае с Джонсън. Кари е дъщеря на Матю Саймъндс, един от основателите на "Индипендънт", майка ѝ е адвокатът на изданието Джоузефин Маккафи. Кари Саймъндс е получила елитно образование в частно училище за момичета в югозападен Лондон.

След това учи театрални науки и история в реномирания Университет на Уоруик, преди да започне работа като прессекретар в Консервативната партия през 2010 г. и бързо да се издига в йерархията.

Тя е част от екипа на предизборната кампания на Борис Джонсън, когата той е преизбран за кмет на Лондон през 2012 г.

На 29 години Кари Саймъндс става най-младият в историята на партията директор по комуникациите, като специалистите твърдят, че тя има ключова роля в оглаждането на недодоляната личност на Джонсън по време на кампанията за лидерския пост при консерваторите.

"Откакто тя е на сцената той се втали, поотслабна, подстрига се...изглежда определено по-добре", казва Каролин Уилър, политически редактор в "Сънди таймс".

Според нея Саймъндс е много опитен политически комуникатор.

Каролин Уилър посочва, че по време на кампанията за лидерския пост Джонсън много внимателно е комуникарал с медиите - дал е много малко интервюта, избирал е участията си в дебати..

"Той е много по-дисциплиниран вече и много хора отдават заслугата за тази трансформация на Кари", смята Уилър. 

В момента Саймъндс е старши съветник към благотнворителната организация на Консервативната партия Oceana, като .туитърът ѝ е пълен с истории от забраняване на трофейния лов до риболов над разрешенето.

Затова сега някои анализатори смятат, че тя ще обърне вниманието на Джонсън към проблеми като климата, опазването на дивите животни и др.

В първата си реч като премиер той изненадващо за мнозина засегна подобни теми.

Саймъндс е била откровена и за други събития в живота си - тя е разказвала как като тийнейджърка е попаднала на Джон Уорбойс - известен във Великобритания като таксиметровия изнасилвач, за когото се предполага, че е нападнал поне 100 жертви.

На 19 години Саймъндс се качва в неговото такси и той ѝ предлага алкохол - тактика, която прилага и при другите си жертви. След което, както тя обяснява по-късно, Кари не помни и не знае какво става.

Тя излиза името си и разказва за случая  пред медиите като се активизира и за да попречи на предсрочното освобождаване на изнасилвача.

Днес Кари Саймъндс е в британските медии, но по различна причина.

На 55 г. Борис Джонсън е близо две десетилетия по-възрастен от приятелката си, освен това е все още женен формално за бившата си жена Марина Уилър, от която има четири деца и с която е бил заедно 26 г.

Двойката се раздели м. г., а в медии периодично се появяват съобщения за извънбрачните афери на Джонсън, дори за негови извънбрачни деца.

Той никога публично не е обсъждал въпроса, че има наследници, които не е признал.

Като се има предвид доста сложния личен живот на новия премиер, неговата връзка с Кари Саймъндс има всички съставки, за да бъде история, която таблоидите да захапят, отбелязва Травърс.

Според него обаче тази връзка отразява и съвременна Великобритания, в която "има много хора, които живеят заедно без брак".

Отношенията между двамата станаха повод за обсъждане по време на кампанията, когато съсед извика полиция заради скандал с крясъци в дома им. По-късно от полицията обясниха, че са отишли на адреса, говорили са с всички там, които се чувствали добре.

Великобритания е в най-тежката си политическа криза от десетилетия, а Джонсън обещава тя да напусне ЕС окончателно до 31 октомври. Той едва ли има нужда обаче от допълнително напрежение чрез фокусиране на медийното и обществено внимание върху личния му живот. Но дали ще постигне такова спокойствие?