"Съдийската колегия на ВСС намира за недопустимо публикуването на незаличени лични данни в имуществената декларация на Мирослава Тодорова - съдия в Софийския градски съд, на интернет сайта на Инспектората към ВСС.

Независимо от причините за допуснатия от ИВСС пропуск е налице грубо нарушение на Закона за защита на личните данни и Регламент 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета на Европа."

Това е част от декларация, която Съдийската колегия на ВСС прие днес в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова. Макар че това стана - както казва народът - "с триста зора"...

Историята

Както Клуб Z писа, Тодорова е изявена "любимка" на здравите сили в системата - с активна гражданска позиция, активист на Съюза на съдиите, наказвана от ВСС и предлагана за наказание лично от Сотир Цацаров. Само преди дни сред хиляди магистрати само нейната имуществена декларация към ИВСС излезе с незаличени ЕГН освен на нея, на съпруга й и на непълнолетния й син. Още по-любопитен бе файлът, който е озаглавен MIROSLAVA STEFANOVA TODOROVA NE SE CHISTIII.

После от ИВСС изпратиха становище, че се касае за техническо недоглеждане. Оттогава - въпреки настояванията на Лозан Панов - шефката на Инспектората Теодора Точкова не се е явила да даде обяснения пред съвета. Днес тя също прати писмо - че е в отпуск и че вече е казала каквото има с писменото си становище.

Затова пък по настояване на Панов Съдийската колегия прие да изслуша самата Тодорова (показателно само с един глас против - на представителя на ДПС в съвета Стефан Гроздев, б.р.).

Думите на съдийката

"Факт е, че моите лични данни излязоха. И факт е, че декларацията е озаглавена по този енигматичен начин", каза днес Тодорова пред съвета.

Тя допълни, че собствената й проверка установила, че декларацията се отваря и с нея може да се борави от цели 7 компютъра от различни органи на съдебната власт. Няма тежки криптирания. Следователно да се изтрият личните данни не би било никакъв кой знае какъв проблем...

"Самият факт, че съм наказателен съдия и това не предизвиква никаква форма на загриженост у никого, дава едно сериозно послание. Аз - така да се каже - по служба причинявам едно институционализирано страдание на различни лица", припомни тя.

Ако ние не приемем, че това е достатъчно сериозно, да предизвиква реакция у хората, които са потребителите на правосъдието - да не казваме "криминалните среди", не гледаме достатъчно сериозно на професионалната си дейност, то с това приканваме и хората, които получават посланието, да не ни приемат насериозно. От това до правния нихилизъм крачката е само една", каза съдийката.

Тодорова намекна и следното по адрес на Инспектората:

"Защото другата опасност е да се приеме, че съдебната власт допуска създаване и съществуване на органи, които могат да служат не за законните цели, а за саморазправа.

Това беше моят мотив да дойда днес. Разбира се, че никога няма да разбера какво се е случило - съмнявам се, че и вие ще разберете."

Тя апелира съветът да се отнесе сериозно към въпроса и използва думите "административна анархия" - щом е възможно децата на съдиите да излизат в публичното простраство, пуснати от орган на съдебната власт.

От състава на колегията Атанаска Дишева я попита чувства ли се уязвена или уплашена и защо.

"Мога да кажа, че съм обидена. Унизително е да има срокове да пишем декларации и накрая най-малкото никой да не може да създаде такава организация, че да не се публикуват данните.

Освен това как да повярвам, че не могат да бъдат изтрити – като те наистина се трият на различни компютри, в различни системи, в различни органи на съдебната власт!

Създава се впечатление, че държавата е на автопилот – въпроси, които не представляват интерес на реалната власт!", допълни тя.

Текстът на декларацията от днес:

“Съдийската колегия на ВСС намира за недопустимо публикуването на лични данни на съдия Мирослава Тодорова на интернет сайта на ИВСС.

Независмо от допуснатия от ИВСС пропуск, налице е нарушаване на ЗЗЛД и Регламента. Допуснато е посегателство срещу личната неприконовеност на Мирослава Тодорова и нейното семейство, както и срещу независимостта й като съдия.

Съдийската колегия приема с тревожност разпространяването на лични данни на магистрат и заявява своята непримиримост към подобни действия, акто настоява за предприемане на съответните административни мерки за препятстване на подобни грешки в бъдеще.

ИВСС като орган, съблюдаващ интегритета на съдии, прокурори и следователи, и натоварен с функции по установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт или нарушаващи независимостта на магистратите, следва с повишено внимание да пази и отстоява техните права и достойнство”, гласи пълният текст на декларацията на Съдийската колегия.