В понеделник конгресмени призоваха президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи санкции на Русия за това, че е използвала забранени средства при неуспешния опит да отрови бившия разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря в английското градче Солзбъри, предаде радио “Свобода”.

В писмо до Тръмп председателят на комисията по по външни работи на Камарата на представителите Елиът Енгъл и републиканецът Майк Маккол, че по закон от 1991 г. за контрол и унищожение на химическото и биологическото оръжие втората серия санкции трябва да бъде въведена три месеца след първите ограничителни мерки.

Санкциите против Кремъл за опита за отравяне на Скрипал САЩ наложиха през август 2018 г. Те включваха изгонването на 60 руски дипломати, закриването на руското консулство в Сан Франциско и забрана на Русия да бъдат давани определени технологии. 

САЩ поискаха от Кремъл в рамките на 90 дни да представи доказателства, за това че не използва химическо оръжие и да допусне инспектори на своите обекти, свързани с химическото и биологическото оръжие. 

В противен случай законът предвижда по-тежки санкции, които могат да засегнат руската финансова система, търговските и дипломатическите отношения. Отговор от руска страна досега няма.