Двукратната олимпийска шампионка Кастер Семеня (Южна Африка) няма да защитава титлата си на 800 метра на световното първенство по лека атлетика в Доха тази есен. Швейцарският върховен федерален съд отмени предишно решение за спиране на отнасящото се за нея ново правило за нивата на мъжкия полов хормон тестостерон.

Семеня - по рождение е хермафродит, обжалва решението на Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), което по-рано също потвърди правилото, прието през април миналата година от Международната лекоатлетическа централа (ИААФ).

На първа инстанция швейцарският федерален съд се произнесе в нейна полза. 

Според решинието на ИААФ атлетки с XY хромозоми, които имат различия в сексуалното развитие и по-високи нива на тестостерон от 5 наномола на литър, могат да се състезават в бяганията от 400 метра до 1 миля, само ако приемат специални лекарства за редуциране на нивата на тестостерон.

Семеня по рождение има по-високи нива на тестостерон, което според ИААФ дава нечестно предимство спрямо конкурентките й. Южноафриканката преди време заяви, че може да се пренасочи към бяганията на по-дълги разстояния (над 1 мила), ако правилото бъде потвърдено. 

На този етап, обаче, тя е категорична, че няма да участва на Световното първенство в Доха от 27 септември до 6 октомври и ще води битка докрай за правата си.

Тя и адвокатката и заявиха, че няма да се откажат и да отстъпят пред ИААФ.